Cvičení, která pomohou zmírnit příznaky menopauzy

Menopauza nepředstavuje pro mnohé ženy nic příjemného. Některé doprovodné symptomy mohou být hůř zvládnutelné, než jiné. Vždy záleží na celkovém fyzickém i psychickém zdraví ženy. Existují i přírodní metody, jak zmírnit nástup a průběh menopauzy. Ať už jsou to bylinky, koření, některé potraviny i cvičení a meditace.

Mezi příznaky menopauzy patří i stres a úzkost. Právě zde může velmi pomoci cvičení, které tyto nepříjemné stavy zmírňuje. Podle odborníků má totiž cvičení velký vliv na hormony. Pohyb je tedy nezbytnou součástí zmírnění příznaků, vedle bylinek a doplňků na přírodní bázi. Pojďme se nyní společně podívat na pohybové aktivity, které pomohou zmírnit příznaky menopauzy.

Domácí práce

Věřte tomu nebo ne, ale zametání, vytírání, luxování, oprašování polic je skvělý nástroj, jak se udržet v pohybu a zmírnit úzkost a stres. Samozřejmě nesmí jít o zuřivý úklid, při kterém lítají vzduchem pokličky a nádobí. Ale o plánovaný, příjemný úklid domácnosti, třeba za doprovodu hudby.

Zahradní práce

Je vědecky prokázáno, že zahradničení má blahodárný vliv na fyzické i psychické zdraví člověka. Jednak je člověk na čerstvém vzduchu, díky sluníčku získá i potřebný vitamín D a kontakt s půdou má rovněž kladný dopad na zdraví. Je to také v podstatě forma cvičení.

Chůze

Ne každého baví klasické cvičení, ale procházka přírodou, to je jiné kafe. Odborníci velmi často doporučují procházku jako součást léčby a zmírnění mnoha zdravotních potíží. Doporučuje se procházka po dobu minimálně 20 minut. Mimochodem, chůze je také dobrá pro boj s osteoporózou a pro posílení kardiovaskulárního zdraví.

Tanec

Pokud můžete, začněte navštěvovat nějaký taneční kurz, ideálně přímo určen pro ženy vašeho věku. Ovšem počítá se i pravidelný tanec doma. Klidně si pusťte hudbu a zatančete si sama, s dcerou, s vnoučaty nebo s manželem. Radujete se a tančete.

Jóga

Není pochyb o tom, že jóga je ideální cvičení a nejen pro ženy v menopauze. Jóga srovnává hormony, uklidňuje a má mnoho zdravotních benefitů na fyzické tělo i psychickou stránku. Buď můžete navštěvovat nějaké studio nebo cvičit doma, to už záleží na vás, čemu dáváte přednost.

Koloběžka

Koloběžka nezatěžuje klouby, posiluje zdraví srdce a prospívá kloubům i svalům. Nehledě na to, že si užijete mnoho legrace. A věřte, že nebudete jediná žena ve věku 55 a více let, která si to vesele trandí na koloběžce přírodou. Opět zde hraje roli celkový pohyb (endorfiny), čerstvý vzduch a sluníčko (vitamín D).

Fotografie: Pixabay