Bílá a žlutá cibule jsou dva odlišné druhy. Rozdílů je více než jen barva

Fotografie: Freepik

Cibule je v naší zemi jednou ze základních ingrediencí, kterou dáváme téměř do každého teplého pokrmu. A někteří ji konzumují dokonce i syrovou. Počet těch, kteří si tuto zeleninu do své kuchyně nepustí, je zanedbatelný. Zahradníci, kteří si pěstují cibuli sami, se zpravidla zajímají o odrůdu před nákupem semen. Běžný zákazník v supermarketu nebo na trhu se dívá jen na vzhled.

Na regálech maloobchodních prodejen se již nějakou dobu objevují krabice s velkými perleťově bílými cibulovými hlavami a za znatelně vyšší cenu. Pojďme společně zjistit, jaký druh cibule máte doma, jak se liší od obvyklé zlaté odrůdy a pro které pokrmy je lepší použít bílou a pro které zlatou. Možná si myslíte, že v tom není velký rozdíl, ale každá odrůda je samozřejmě zcela jiná.

Fotografie: Freepik

Vlastnosti bílé cibule

Z botanického hlediska je cibule druh rodu Allium z podčeledi Alliaceae. Zelenina je velmi běžná. Na světě se vyprodukuje více než 93 milionů tun. To je dvakrát více, než u mrkve. Nejdůležitějším znakem bílé cibule je její zvláštní chuť. Právě rozdíl v chuti je největší.

Bílá cibule není tak hořká, má bohatší ale ne drsnou vůni a nasládlou chuť. Její sladkost však není tak velká, jako u červených odrůd. Všechny chuťové tóny bílé cibule jsou vcelku vyváženější a jsou doopravdy chutné!

Ve vzhledu se kromě charakteristické barvy tyto odrůdy vyznačují větší zaoblenou hlavou. Buničina je šťavnatá, bílá, mírně průhledná. Suché krycí vrstvy jsou obvykle tenké a snadno se odlupují. Agrotechnika se prakticky neliší od techniky pěstování klasických odrůd. Mějte však na paměti, že u bílých odrůd je větší pravděpodobnost napadení kvůli jejich mírné chuti a vůni.

Použití v kuchyni

Fotografie: Freepik

Ve skutečnosti je toto nejdůležitější věc před tím, než si bílou cibuli zakoupíte a rozhodnete se do ní investovat své peníze. Musíte pochopit, proč kromě estetického uspokojení potřebujeme nové odrůdy. Bílá cibule se používá hlavně v čerstvých salátech pro svou jemnou chuť a jemné aroma. Díky tomu neruší vyvážený pokrm nadměrnou hořkostí a bude perfektně doplňovat ostatní zeleninu.

Bílá cibule je ideální také pro mexická jídla, zejména pro salsu nebo jiné syrové omáčky. Existuje názor, že po jídle této speciální cibule vám nebude cítit dech. Bohužel jde pouze o názor a většinou to tak není. Slavná francouzská cibulová polévka s krutony se také vyrábí z bílé cibule. Právě tyto odrůdy se doporučují k pečení cibulových koláčů. Bílá cibule tedy rozhodně nepatří na spodní polici chladničky, kde by postupně chátrala a nakonec se zkazila.

Odrůdy

Zemědělci vyvinuli odrůdy, které se liší dobou zrání, zachovávají si kvalitu, tvar a velikost žárovek. Musíte také vzít v úvahu, že pro získání dobré sklizně je důležité koupit si vysoce kvalitní sadbový materiál. Mezi nejpoužívanější odrůdu patří tzv. Jaltská bílá. Jde o cibuli pozdního dozrávání a zejména v jižních oblastech je velmi oblíbená. Je úžasně sladká, ale náročná na zalévání. To je hlavní podmínky pro dobrou sklizeň.

Chcete-li něco trochu pikantnějšího, zvolte Neman. Jde o lahodnou polopálivou cibuli se široce vejčitými hlavami o hmotnosti asi 100 g. Tato odrůda má dobrou udržovací kvalitu. Uložená vydrží po dobu až šesti měsíců. Kromě toho existuje i celá řada dalších, například Albion, Icepearl, Stardust nebo Sterling.

Obliba je na vzestupu

Fotografie: Freepik

Bílá cibule ještě není v našich zahradách příliš rozšířená, ale jistě to nebude trvat dlouho. Tyto úžasné odrůdy jsou velmi chutné, mají obrovské množství využití a jejich pěstování není příliš složité. Využít je můžete pro zeleninové saláty, francouzskou polévku, cibulové koláče a mnoho dalšího. Rozhodně se nebojte bílou cibuli vyzkoušet a sami uvidíte, že se od zlaté hodně liší.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]