Nesnesitelné pálení žáhy lze zahnat během několika minut

Fotografie: Freepik

Alespoň jednou v životě snad každý z nás zažil nepohodlí a pocit pálení žáhy. Šíří se z epigastrické oblasti do hltanu a může trvat od půl hodiny do několika hodin, cle i dnů. Trpícího člověka přitom nutí, aby zapomněl na všechno ostatní. Pálení záhy se vyskytuje z mnoha důvodů, od poměrně triviálních až po velmi závažné. Podívejme se problému na zoubek.

Pokud pravidelně netrpíte pálením žáhy, ale najednou vás přepadne, neváhejte použít nejrůznější domácí nástroje k odstranění ohně, který narušuje normální rytmus vašeho života. Pokud je však pocit pálení pravidelně a dlouhodobý, znamená to vážné onemocnění. Kontaktujte svého lékaře. Pouze správná lékařská diagnóza a léčba vám umožní vrátit se do běžného života a znovu si v klidu a pohodě vychutnat jídlo.

Pálení žáhy se může objevit z různých důvodů

Dysfunkce srdečního svěrače je jednou z hlavních příčin pálení žáhy. Svalový kruh, i když se zmenšuje, stále umožňuje, aby malé množství žaludeční šťávy vstoupilo do dolního jícnu. Pocit pálení tedy pochází z toh

. V některých případech pálení žáhy naznačuje vážná onemocnění trávicího traktu, jako je gastritida, žaludeční vředy, dyskineze jícnu, kýla jícnu a onemocnění dvanácterníku. Výskyt takových onemocnění vyvolává mnoho faktorů. Mezi nejběžnější patří:

Fotografie: Freepik
  • přejídání,
  • konzumace jídla těsně před spaním,
  • častá konzumace alkoholických nápojů,
  • pití příliš horkých nápojů a mnoho dalších (např. těhotenství, kořeněná jídla).
Fotografie: Freepik

Pokud jsou záchvaty vzácné a krátkodobé, můžete se sami pokusit nepohodlí vyhnout, například nejíst hodně tučná, kořeněná nebo kyselá jídla. Je nutné jíst lehká jídla, abyste se vyhnuli namáhavému cvičení, přestat kouřit a snižovat svou tělesnou váhu, pokud trpíte nadváhou. I nadváha totiž může být jednou ze základních příčin pálení žáhy.

Nejlepší pomocníci v boji proti ohni

Fotografie: Freepik

Jablečný ocet je číslem jedna. Rozpusťte 2 lžíce jablečného octa ve sklenici vody a vypijte okyselenou vodu. Stimulujete tak produkci žaludeční šťávy, normalizujete trávení a zmírníte bolesti při pálení žáhy.

Fotografie: Freepik

Rostlinná šťáva z aloe pomůže zmírnit nástup kyselého refluxu. Vezměte kousek aloe, oloupejte a rozmixujte. Nalijte do sklenice vody a konzumujte po troškách každý den.

Fotografie: Freepik

Zázvor a kořen křenu jsou další možností. Vypít můžete jednoduše šálek zázvorového čaje. Pokud pálení žáhy přetrvává, připravte si heřmánkový čaj a vložte malý kousek kořene zázvoru. V lékárně můžete sehnat sušený kořen křenu. Obsahuje látky, které obklopují sliznice a chrání před pálením žáhy. Stačí vypít jeden šálek kořenového čaje denně a pálení žáhy už vás trápit nebude.

Zaručené tipy našich babiček

Čaj založený na jilmové kůře zlepšuje trávení a pomáhá předcházet pálení žáhy. Toto opatření však může také snížit účinnosti mnoha dalších léků. Nalijte 2 čajové lžičky nakrájené kůry do sklenice vroucí vody. Pijte třikrát denně. Pokud ale užíváte nějaké léky (zejména na předpis), poraďte se předem se svým lékařem.

Vyzkoušet ale můžete i zcela obyčejnou jedlou sodu. Počítejte s tím, že nejde o nejchutnější možnost, ale rychle vám pomůže od akutního pálení žáhy. Soda snižuje zánět i bolest. Nikdy ji ale nepoužívejte u dětí. Pro dospělého stačí rozpustit 2 čajové lžičky jedlé sody ve sklenici vody a pít průběžně během celého dne.

Rada na závěr

Vždy pamatujte, že tyto tipy na rychlou pomoc jsou určeny těm, jejichž pálení žáhy je velmi vzácné a netrvá déle než 20 až 30 minut. Pokud pravidelně a po dlouhou dobu trpíte pálením žáhy, doporučujeme navštívit lékaře. Úplné vítězství nad bolestí je možné, pokud zahájíte léčbu včas. Ti, kteří odkládají návštěvu lékaře, mohou zaznamenat silné bolesti na hrudi, ztrátu vědomí, dehydrataci tkání a dokonce zvracení s krví.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]