Bylinky se používají v lidovém léčitelství od pradávna. Poradí si s kdejakým zdravotním neduhem, či podpoří běžnou léčbu pomocí moderních metod. Všeobecně mají blahodárný vliv na lidský organismus, proto je můžete zkusit i při chronických i akutních potížích s dýchacím ústrojím.
Jaké druhy chronických respiračních nemocí existují a jak se projevují?
Nejčastěji se lidé potýkají s následujícími respiračními onemocněními:
- Astma bronchiale: česky řešeno se jedná o chronický zánětlivý proces na průduškách. Nemoc se projevuje hlavně dušností při zátěži a kašlem. Léčí se inhalátory a rovněž mohou pomoci i dechová cvičení.
- CHOPN: jedná se o chronickou obstrukční plicní nemoc. Fyziologicky se projevuje vtvořením překážky v průduškách. Tento stav může být zapříčiněný dlouholetým kouřením cigaret. Mezi příznaky patří kašel, dušnost, sípání, rychlý srdeční tep, promodrání částí těla a podobně. V lehčích stádiích se podávají léky a zakazuje se kouření. Později může být potřeba kyslíku.
Jaké bylinky jsou vhodné na potíže s respiračním systémem?
Zaměřit byste se měli při dýchacích obtížích na čaje, které jsou určené přímo pro tyto neduhy. Pokud si nejste jistí jejich konzumací, poraďte se s lékařem. Primárně se zaměřte na rostliny obsahující kyselinu rozmarýnovou. Tu najdete například v těchto bylinách:
- rozmarýn
- šalvěj
- tymián
- bazalka
- majoránka
- oregano
- máta peprná
Kyselina rozmarýnová působí jako silné protizánětlivé činidlo, a tak pomůže zklidnit zanícené dýchací cesty s umožní snadnější průchod kyslíku. A jak si připravit čaj? Vždy dávejte přednost sypaným bylinám a použijte cca 2 lžičky na šálek vody. Louhujte asi deset až patnáct minut a po přecezení vypijte.
Zkusit můžete i domácí sirupy
Pokud si troufáte, můžete zkusit připravit i domácí sirupy z výše uvedených čerstvých bylinek, které podpoří vykašlávání a zlepší dýchání. Není na tom v podstatě nic složitého. Potřebujete pouze cca 9 až 10 gramů byliny, 200 gramů krupicového cukru (ideálně hnědého) a čtvrt litru vody.
Nejprve si svařte vodu s cukrem po dobu 15 až 20 minut a následně na to přidejte čerstvé rostliny. Nechte směs louhovat, dokud nevychladne, a nakonec přeceďte a konzumujte. Pro silnější chuť nechte loužit přes noc.
Zdroj: Healthline