Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik jídla skončí u vás doma v odpadkovém koši? Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají skvěle zorganizovanou domácnost, pak gratulujeme. Většina rodin však při bližším zkoumání uzná, že se u nich jídlem plýtvá. Občas se objev plíseň, občas se něco zkazí, ztvrdne, zhnědne, zkysne apod.
Pokud se snažíte šetřit, při bližším prozkoumání rodinného rozpočtu rychle odhalíte položky, se kterými se nedá nic dělat. Je to například nájem, splátka hypotéky či jiného úvěru, elektřina atd. Proto při snaze ušetřit pracujeme spíš s variabilními kategoriemi, jako jsou zábava, nákupy oblečení, drogérie, účty za telefon a další. Určitě vás nijak nepřekvapí, že v průměrné rodině padne cca 40% celkového rozpočtu právě na jídlo.
Šetřit na jídle neznamená kupovat ty nejlevnější a nekvalitní potraviny. Šetřit na jídle znamená nekupovat zbytečné potraviny, které se zkazí a končí v koši. Šetřit znamená kupovat opravdu jen to, co stihneme spotřebovat a nákupy rozumně plánovat. Vyhazováním potravin zbytečně utrácíte a navíc zatěžujete přírodu.
Mrazení potravin
Mrazit můžete maso, ovoce, zeleninu a mnoho dalších potravin. Proč tedy vyhazovat například slupky z jablíček, když je můžete zamrazit a dělat si z nich domácí jablkový čaj. Vyhazujete drť ze zeleniny a ovoce, kterou odšťavníte? Chyba! Drť se dá použít na domácí vlákninové housky, do pomazánek, polévek, pod maso. Drť z ovoce zase do buchet. Vyrábíte si doma mléko? Kde končí drť z ořechů, vloček, semínek? Pokud v koši – opět je to špatně. Drť se dá použít do kaší, domácího pečiva, sušenek – namísto mouky. Vše, co nemůžete upotřebit hned, dejte zamrazit a použijete to příště.
Před nákupem
Než se vydáte na nákup, zkuste ještě minimálně dva dny vydržet s tím, co máte doma a vsadíme se, že vykouzlíte nové a skvělé recepty. Stačí trocha kreativity, případně inspiraci najdete na internetu. Co s oschlou zeleninou? Co ji tak rozmixovat, ochutit kořením a přidat do polévky? Co se zbytkem čočky? Zkusili jste už čočkové placky? Máte doma v dóze tři různé typy mouky už nějakou dobu? Tak hurá na domácí pečivo.
Nevařte víc, než sníte
V českých rodinách bývá starým zvykem vařit kvanta jídla, které se pak nesní. Začněte vařit v menším hrnci a před vařením si klidně jídlo odvažte, pro lepší orientaci. Pokud uvaříte jídla přeci jen hodně a předem víte, že nikdo 3 dny nebude chtít jíst stejné jídlo, dejte část hned zamrazit.
Ovoce a zeleninu ihned zpracujte
Neházejte ovoce a zeleninu do lednice v obalech přímo z obchodu. Vše si pěkně připravte, bude se vám s tím lépe později pracovat a budete mít přehled, co vše v lednici máte.
Nákupy si plánujte
Dřív bylo zvykem psát si nákupní seznam. Dnes lidé naběhnou do obchodu a většinou hází do košíku potraviny bez rozmyslu. Když budete nakupovat podle nákupního plánu (seznamu) nestane se, že budete nakupovat zbytečnosti. Výtečnou pomůckou je také nakupování online, kdy si před zaplacením ještě rozmyslíte, zda něco z košíku raději nevyndáte.
Polička v lednici
V lednici označte jednu poličku, kde budete ukládat potraviny, které se musí konzumovat přednostně. Děti moc často nesledují spotřebu na kelímcích s jogurty. Tak se nebude stávat, že některé nakonec skončí v koši.
Obrázek: pixabay