5 babských rad, jak přírodně a zároveň okamžitě vyléčit afty

Afty rozhodně nepředstavují nic příjemného. Naopak jde o velmi bolestivé a nepříjemné onemocnění, při kterém se v ústech tvoří vřídky. Doposud nebyla zjištěná konkrétní příčina, proč se někomu pravidelně afty tvoří.

Nejčastěji je to však oslabená imunita, nedostatek některých živin (zejména nedostatek vitamínu skupiny B), stres, dále pak mechanické poškození (kousnutí se, nenápadná oděrka v ústech, která se rozvine v afty), a také špatná ústní hygiena. Afty se však mohou vyskytnout i po zběsilém čištění zubů – tedy přehnané ústní hygieně a dokonce po nějakém dráždivém jídle – citrusy, ořechy, koření, limonády plné chemických přísad apod. Ať už máte afty z jakéhokoliv důvodu, je vhodné zapracovat na zvýšení imunity. Přinášíme vám 5 tipů, jak je v situaci, že je zrovna máte, léčit přirozeným způsobem.

Voda a sůl

Rozpusťte jednu lžičku soli v půl šálku vody a roztok podržte v ústech po dobu 20 až 40 sekund. Pak vyplivněte. Není to sice nic příjemného, ale pomáhá to. Sůl má desinfekční schopnosti a používá se i ke kloktání, při bolestech v krku. Opakujte několikrát denně podle potřeby, dokud afty nezmizí.

Voda a jedlá soda

Totéž co se solí, můžete udělat s jedlou sodou. Soda pomáhá obnovit rovnováhu pH v ústech a snižuje zánět, který může pomoci při hojení ran. Opět smíchejte 1 čajovou lžičku s půl šálkem vody, rozmíchejte a roztok podržte v ústech, pak vyplivněte. Opakujte dle potřeby několikrát za den.

Med

Med je přírodní prostředek, který má schopnost léčit ranky. Asi to nebude příliš příjemné a bude to štípat, ale med urychlí hojení. Naneste ho na tyčinku do uší a opatrně potřete afty. Případně si naberte med na lžíci, dejte do úst a zajistěte, aby se med dostal na afty. Opakujte alespoň 3x za den.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má antibakteriální vlastnosti, tudíž vám může pomoci při léčení. Jestliže však víte, že vám kyselé naopak zhoršuje nebo vyvolává afty, pak tuto metodu nezkoušejte. Pokud vám kyselé nevadí, smíchejte 1 čajovou lžičku octa a ¾ šálku vody. Opět tekutinu podržte chvíli v ústech a vyplivněte.

Jogurt

Zařaďte do jídelníčku probiotické mléčné výrobky, které vyrovnávají pH v ústech a navracejí správné bakteriální prostředí. Doporučuje se dát si 4x za den do úst lžíci jogurtu nebo kefíru. Mimo to vědci mají za to, že existuje vazba mezi vředy na žaludku a virem, který vyvolává tuto nejčastější infekci. I v tomto případě jsou probiotické potraviny učiněným balzámem.

Obrázky: youtube, praxisvita