Jednoduchý recept na salát, který chutná jako čerstvý v kteroukoliv roční dobu

Pokud holdujete zeleninovým salátům na nejrůznější způsoby, jistě vás potěší recept na salát, který bude křupavý za všech okolností a v každé roční době.

Vzhledem ke zvyšující se ceně potravin včetně zeleniny, byste si možná chtěli udělat svůj oblíbený čerstvý zeleninový salát takříkajíc do zásoby. Příprava salátu na několik dní předem ale často nedopadá dobře – zelenina je oschlá a změklá, v některých případech se již začala kazit. Mohli byste si myslet, že jste v bezvýchodné situaci – ale to je omyl. S tímto jednoduchým receptem si připravíte svůj oblíbený salát, který bude stejně křupavý dnes, zítra i za měsíc.

Pro přípravu salátu si připravte následující suroviny:

  • 2 kilogramy salátových okurek
  • 2 kilogramy rajčat
  • 1 kilogram sladkých paprik
  • 700 gramů bílé cibule
  • 2 kusy chilli papriček
  • 2 ½ polévkové lžíce soli

Samotná příprava vám nezabere mnoho času

V prvním kroku všechnu zeleninu důkladně omyjte pod tekoucí vlažnou vodou. Papriky zbavte semínek a cibuli oloupejte. Druhým krokem je nakrájení připravené zeleniny. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a cibuli na půlkolečka. Rajčata poté krájejte na plátky, stejně jako sladké papriky a chilli papričky. K nakrájení okurek můžete použít i automatický kráječ, který vám usnadní práci a ještě výsledná kolečka pěkně dekoruje.

Nakrájenou zeleninu nasypte do větší plastové mísy, kde ji důkladně promícháte. Dbejte na to, aby se opravdu všechny ingredience prolnuly a například těžší rajčata nebyla pouze na dně mísy.

Promíchanou zeleninu následně osolte připravenými 2 ½ polévkovými lžícemi kuchyňské soli a opět důkladně promíchejte. Takto připravený salát nechte následně třicet až padesát minut odležet, aby zelenina stačila pustit dostatek šťávy.

Zavaření salátu mu zajistí dlouhotrvající křupavost

Mezitím, než se zelenina dostatečně „zpotí“ si můžete připravit odpovídající množství sterilizovaných sklenic i s těsnícími víčky. Sklenici můžete sterilizovat několika způsoby. Například je vymyjete horkou vodou, mycím prostředkem a opláchnete. Takto očištěné sklenice vložíte na 20 minut do trouby předehřáté na 140 – 180 °C. Do připravených sklenic pomocí naběračky vložte dostatečné množství zeleninového salátu a zalijte trochou šťávy. Poté sklenice zavíčkujte a vložte do většího hrnce.

Sklenice v hrnci nyní zalijte horkou vodou, která bude dosahovat těsně nad víčka. Následně vodu přiveďte k varu a sklenice zavařujte po dobu patnácti minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndejte z hrnce a položte je na utěrku dnem vzhůru. Takto je nechte, než zcela nevychladnou. Zavařený zeleninový salát skladujte na tmavém, suchém a chladném místě – ideálně ve sklepě či spíži. Konzumovat ho můžete samotný, nebo jako přílohu k masovým jídlům či rybám.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]