Oblíbenou pochutinou ke kávě byla v minulosti roláda. Sice se zdá, že z našeho jídelníčku postupně vymizela, tuto chybu ale můžeme snadno napravit. Její příprava totiž není nijak složitá.
Roláda byla oblíbeným sladkým pokrmem našich babiček, z moderní kuchyně se začíná pomalu vytrácet. Své místo by ale na našem stole měla mít, lze ji totiž vykouzlit během krátké chvíle. Její výjimečnost tkví také v tom, že na její přípravu nepotřebujeme žádné speciální ingredience, jednoduše si vystačíme s tím, co má doma každá hospodyňka.
Ingredience potřebné na přípravu rolády:
- 100 mililitrů vody
- 500 mililitrů mléka
- 150 gramů cukru
- 130 gramů másla
- 130 gramů hladké mouky
- 30 gramů škrobu
- 5 vajec
- špetka soli
V misce si vypracujeme hladké těsto
Do hlubokého hrnce nejprve nalijeme mléko, které smícháme s vodou. Danou směs osolíme a přidáme také špetku krystalového cukru, zbytek si schováme na pozdější dochucení. Hrnec s touto tekutou směsí postavíme na plotnu a na mírném ohni přivedeme k varu. Jakmile je tekutina zahřátá, přidáme do ní také máslo, které necháme rozpustit.
BEZ PEČENÍ: Rychlovka ke kávě. Nepečená roláda se sušeným ovocem. Italský recept pro každou příležitost
Míchání je zapotřebí, jinak se směs rychle připálí
Jakmile je máslo rozpuštěné, hrnec sundáme ze sporáku a pomalu do směsi přisypáváme hladkou mouku. Nyní je zapotřebí opravdu důkladné míchání, snadno by nám totiž v těstě mohly vzniknout hrudky. Hrnec poté umístíme opět na sporák a za stálého míchání necháme ještě zhruba 3 minuty celou směs prohřát.
Vše rozprostřeme na předem připravený plech
Hotové těsto umístíme na plech s pečicím papírem, kde jej rovnoměrně rozprostřeme. Těsto necháme v troubě péct po dobu 30 minut a to na 200 stupňů. Mezitím si v míse rozšleháme vejce s cukrem a škrobem. Vzniklou směsí pokryjeme hotové těsto, a dokud je ještě teplé, srolujeme jej do rolády. Takto připravený dezert necháme hodinu odpočívat v lednici, poté můžeme podávat.
Napište komentář