Houby jsou v Čechách, na Slovensku (ale například i v Polsku) fenoménem. Na jejich zpracování existuje množství receptů. Zkuste jeden trochu netradiční. Houbovou paštiku.
Lahodnou houbovou paštiku vytvoříte z nakrájených hub. Podávat ji můžete jako samostatné jídlo nebo jako náplň do baget, sendvičů, slaných palačinek a dalších produktů. Lze ji také namazat na chléb, kanapky nebo obložené chlebíčky. Na tuto paštiku zpracujete jak houby čerstvé, tak i mražené nebo sušené. Běžně se do této paštiky přidává i zelenina, jako je cibule, česnek, mrkev, lze využít i další ingredience – například smetanu nebo sýr. Druhy hub můžete měnit, paštika tím dostane zase další originální chuť.
Lahodná houbová paštika na chléb, veku… nebo jako samostatný pokrm
Houbové paštiky byly oblíbené již v dávné historii, například ve starém Římě. Byly připravovány z lesních hub a podávány na stůl bohaté šlechty. Postupem času se recepty měnily a zdokonalovaly. Dnes houbové paštiky najdete v kuchyních po celém světě, včetně Francie, Německa, Ruska a dalších. V našich končinách má zpracování hub také velmi dlouhou tradici, Češi jsou totiž, jak známo, národem houbařů.
Ingredience:
- Žampiony – 200 g;
- hlíva ústřičná – 300 g;
- sušené hříbky – 3 g;
- cibule – 100 g;
- česnek – 2 stroužky;
- máslo – 30 g;
- smetana (20%) – 200 ml;
- petržel – 10 g;
- lískové ořechy – 4 g;
- tymián – 2 snítky;
- sůl – špetka.
Tento nadýchaný koláč chutná 100x lépe než jakékoliv dezerty z cukrárny
Příprava:
- Žampiony nakrájejte na čtvrtky a hlívu na malé kousky.
- Sušené houby namočte a dejte na pánev s rozpuštěným máslem (10 g) spolu s žampiony a hlívou ústřičnou.
- K houbám přidejte snítky tymiánu a nechte smažit, dokud se vlhkost neodpaří. Mezitím nakrájejte cibuli na malé kostičky a nasekejte česnek.
- Když houby zezlátnou, přidejte cibuli a česnek.
- Vařte, dokud cibule nezesklovatí.
- Poté přidejte smetanu a promíchejte.
- Na smetaně lehce orestujte houby a cibuli, poté nalijte do nádoby vhodné na mixování.
- Suroviny rozemelte ponorným mixérem.
- Vložte paštiku zpět do pánve s rostlinným olejem.
- Nasekejte petrželku a lískové ořechy, přidejte do paštiky.
- Nezapomeňte dle chuti dosolit.
- Ingredience smíchejte a zlehka smažte 1-2 minuty.
Napište komentář