Ingredience na vyčištění trouby a sporáku má většina lidí doma v kuchyni

Vyčištění trouby není moc oblíbenou činností. Hlavně když nevíme jak na to, nebo když kupované čističe nefungují. Proto se podíváme na jiné, lepší metody, které jsou založeny na využití věcí, které máte doma. Jsou ekologické, a pokud jde o jejich sílu, tak i mnohem lepší.

Stačí tři věci

Na vyčištění trouby vám postačí jenom tři věci. Takové, které možná nebudete muset ani kupovat, jelikož je najdete u sebe doma. A pokud pro ně do obchodu přesto vyrazíte, tak vás zaujme fakt, že celkově stojí jenom pár korun. Jedná se o tyto:

  • Voda
  • Ocet
  • Prášek do pečiva

Máte? Potom máte vyhráno a můžete si být jisti tím, že troubu vyčistíte jednoduše, bez velké práce a také ekologicky. Stačí vědět, jak na to. Pokud byste náhodou neměli prášek do pečiva, tak není třeba zoufat. Jeho dobrou náhradou se může stát neméně běžná a v domácnostech dostupná jedlá soda. I ta má velmi podobné účinky, hlavně při čištění.

Vše smíchejte dohromady

Základem přípravy je smíchání všech věcí dohromady. Použijte nejprve prášek do pečiva, ke kterému ve stejném poměru přidávejte vodu a ocet. Měla by vám vzniknout jemnější čisticí pasta, kterou nanesete na houbičku a rozetřete po všech vnitřních částech vaší trouby a necháte chvíli působit.

Co se zbytkem?

Pokud vám čisticí pasta ještě zbude, je to jenom dobře. Ještě k ní přidejte trochu vody a octa, dejte ji od žáru odolné nádoby a tu vložte do trouby. Tu zapněte na 100 stupňů a takto ji nechte zavřenou hřát asi 45 minut. Potom troubu vypněte a dalších 15 minut ji neotevírejte.

Bude dokonale čistá

Poslední krok při čištění trouby už je jednoduchý. Vezměte mokrý měkký hadřík a vnitřek trouby důkladně otřete. Veškeré nečistoty, které zde byly, doslova jako zázrakem povolí a vnitřek bude opět dokonale čistý. Odstraní se jak mastnota, tak spáleniny i řada jakýchkoliv dalších možných nečistot.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]