Každá hospodyňka by měla ve své domácnosti mít sádlo. Nejedná se o nezdravou potravinu, jak si většina lidí myslí

Fotografie: Pixabay

Sádlo zná každý a není na něm v zásadě nic špatného a při střídmé konzumaci jde navíc o překvapivě zdravou potravinu, která má své jasné místo v kuchyni. Tuk je nositelem chuti, takže i obyčejný chleba se sádlem najednou získá nový rozměr a promění se ve výbornou delikatesu. Zjistěte, co vlastně takové sádlo obsahuje a může být součástí zdravého životního stylu.

Co je vlastně sádlo?

Po vaření či škvaření tučného masa vzniká bílá hmota, která v nižší teplotě ztuhne. Přesně to je sádlo. Jde tedy o živočišný tuk, který je v mnoha vlastnostech rozdílný v porovnání s rostlinnými oleji. Právě tyto rozdíly se však dají v kuchyni výborně využít. Se sádlem hravě připravíte mnoho různých receptů a často se skutečně prvotřídním výsledkem.

Jaké je použití sádla

Při používání sádla je dobré vědět, že zvládá vysoké teploty. Velmi se tak hodí pro smažené pokrmy, což je velký rozdíl v porovnání s většinou rostlinných olejů, které při vysokých teplotách během smažení mění svou strukturu a stávají se zdraví škodlivými.

Fotografie: iStock

Sádlo se dá využívat také i do některých sladkých receptů, ale spíše je obvyklé pro slanou kuchyni. Pokud s ním nechcete přímo vařit, dá se bez problémů konzumovat i ve svém pevném stavu.

Je sádlo zdravé, nebo nepatří mezi vhodné potraviny?

Protože je sádlo zdrojem tuku, musíte rovnou počítat s tím, že v jídelníčku se pro něj najde mnohem méně místa například v porovnání s bílkovinami a sacharidy. I přesto jsou však tuky esenciální živinou, kterou je potřeba přijímat v potravě. A aby to nebylo tak jednoduché, existují zdravé a nezdravé tuky.

Mezi zdravější varianty běžně patří především nenasycené tuky, které mohou představovat jakousi ochranu před chronickými nemocemi. Naopak jednodušší nasycené tuky se spojují se zvyšováním rizika srdečním nemocí. A protože sádlo obsahuje zhruba průměrné množství nasyceného tuku a dokonce méně než máslo, může mít své důležité místo v jídelníčku.

Zároveň však existují i zdravější varianty, jako je například olivový olej. Takže sádlo představuje jakousi střední cestu, která není vyloženě zdravá, ale ani přímo škodlivá.

Fotografie: Pixabay

Pokud si navíc dopřejte jídlo s tukem, bude se trávit pomaleji, což podporuje dlouhodobý pocit nasycenosti, což je dalším bonusem, kvůli kterému se vyplatí sádlo konzumovat a zařadit do jídelníčku.