Tenké kuřecí řízečky v kořeněném obalu se strouhankou a strouhaným sýrem jsou lepší než nabídky z restaurací rychlého občerstvení. Navíc jsou i mnohem zdravější, jsou totiž pečené, ne smažené.
I když rychlé občerstvení obecně nemá se zdravým stravováním nic společného, existují způsoby, jak jej připravit ohleduplněji k našemu zdraví. Pokud máte rádi kuřecí maso, připravte si tyto pečené nudličky, které se perfektně hodí třeba ke sledování televize nebo k posezení s přáteli. Nejsou smažené, nýbrž pečené a povrch jim zdobí zlatavý strouhaný sýr. Z přípravy nemusíte mít strach, je snadná a časově i finančně nenáročná.
Ingredience
- Kuřecí prsíčka – 2 ks
- sůl – 1 lžička
- mletý černý pepř – 1 lžička
- sladká mletá paprika – ½ lžičky
- pálivá paprika – dle chuti
- sušený česnek – 1 lžička
- sójová omáčka – 1 lžíce
- slunečnicový olej – 1 lžíce
- strouhanka – 100 g
- strouhaný sýr – 100 g
- vejce – 2 ks
Návod na přípravu
Kuřecí prsíčka očistěte, omyjte a osušte, rozkrojte je podélně na dvě poloviny a každou z nich nakrájejte na tenké nudličky. Do hluboké misky nasypejte sůl, pepř, sušený česnek a sladkou, případně i pálivou papriku a koření dobře promíchejte. Tyto druhy koření jsou jen ilustrativní, použít můžete kterékoliv koření, které máte rádi.
Koření v misce zakápněte olejem a sójovou omáčkou, znovu dobře promíchejte a do této marinády naložte kuřecí kousky, které v ní dobře promíchejte, aby se všechno maso obalilo směsí koření. Misku s masem zakryjte přilnavou fólií a alespoň na 1 hodinu je nechte v lednici proležet a marinovat.
Připravte si dva hluboké talíře. Do jednoho z nich nasypejte strouhanku, jemně strouhaný sýr a sladkou papriku a vše dobře promíchejte. Ve druhém talíři rozšlehejte dvě vajíčka.
Každý marinovaný kuřecí kousek obalte nejprve ve vajíčku a následně ve směsi strouhanky a strouhaného sýra a položte ho na plech pokrytý pečicím papírem.
Kuřecí nudličky na plechu jemně postříkejte olejem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 20 až 25 minut dozlatova. Asi v polovině pečení můžete kuřecí řízečky otočit na druhou stranu, aby se lépe opekly. Když jsou hotové, ihned je podávejte spolu s vaší oblíbenou studenou omáčkou a s čerstvou zeleninou.
Napište komentář