Maso na karbanátky už míchám jedině takto: Jsou extra šťavnaté a úžasně voňavé. Kouzlo je v této ingredienci navíc

Mleté maso se zelím a rýží je šťavnatější a zdravější variantou oblíbených holandských řízků. Smetanová omáčka vynikající chuť už jen podtrhne.

Tato variace na placičky nebo rolky z mletého masa se rychle zabydlela i v naší kuchyni. V hlavní roli mleté maso, zelí a rýže. Oblíbené a dostupné ingredience, které se postarají o originální chuť a zpestření vašeho jídelníčku. Masové placky nebo šišky se zapékají v troubě přelité smetanovou omáčkou. Vyhnete se tak smažení na pánvi a maso navíc zůstane opravdu šťavnaté.

Zeleninka v úpravě pro masožravce

Nejen, že je to rychlovka, která zabere slabou hodinku. Máte-li doma vyložené masožravce, je to vynikající způsob jak do nich dostat i trochu zeleniny, kterou by jinak pohrdli. V originálním receptu přidáváme k masu hlávkové zelí, můžete ho však nahradit i čínským, které bývá někdy dostupnější. Pokud hledáte jídla z levnějších surovin, místo hovězího masa použijte mletý mix nebo jenom vepřové. I tato ekonomická varianta je chuťově výborná.

Na zelné rolky budete potřebovat

  • 500 g hovězího masa
  • 100 g rýže – 1 sáček
  • ½ hlávky čerstvého zelí
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky dle chuti

Návod na přípravu

Nejprve si do mísy nakrájíme na menší kousky čerstvé zelí, zalijeme ho 400 ml vroucí vody a necháme chvíli odležet. Propláchnutou rýži také zalijeme vroucí vodou, aby byla ponořená.

Jednu cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem. Slijeme vodu ze zelí i rýže a vše přidáme k mletému masu. Do směsi dále protlačíme jeden stroužek česneku, vejce, sůl a pepř podle chuti. Všechny ingredience důkladně promícháme.

Na omáčku si připravíme druhou cibuli, kterou nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme. Na pánví si rozpálíme slunečnicový olej a cibulku na ní orestujeme dozlatova. Přidáme nastrouhanou mrkev a pár minut společně mícháme. Do zakysané smetany prolisujeme zbylý česnek a vmícháme k mrkvi. Vše zalijeme asi 0,5 l vody. Můžete zahustit i trochou mouky, pokud by byla omáčka moc řídká. Vše osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnuti.

Ze směsi mletého masa si vytvarujeme placičky nebo menší šišky, které obalíme ve strouhance a vyskládáme do zapékací mísy. Vše přelijeme smetanovou omáčkou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut na 190 °C. Po upečení vyndáme z trouby a ještě posypeme čerstvě nasekanými bylinkami dle vaší chuti. Do omáčky můžete místo zakysané smetany použít i klasickou šlehačku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*