Mleté maso se zelím a rýží je šťavnatější a zdravější variantou oblíbených holandských řízků. Smetanová omáčka vynikající chuť už jen podtrhne.
Tato variace na placičky nebo rolky z mletého masa se rychle zabydlela i v naší kuchyni. V hlavní roli mleté maso, zelí a rýže. Oblíbené a dostupné ingredience, které se postarají o originální chuť a zpestření vašeho jídelníčku. Masové placky nebo šišky se zapékají v troubě přelité smetanovou omáčkou. Vyhnete se tak smažení na pánvi a maso navíc zůstane opravdu šťavnaté.
Zeleninka v úpravě pro masožravce
Nejen, že je to rychlovka, která zabere slabou hodinku. Máte-li doma vyložené masožravce, je to vynikající způsob jak do nich dostat i trochu zeleniny, kterou by jinak pohrdli. V originálním receptu přidáváme k masu hlávkové zelí, můžete ho však nahradit i čínským, které bývá někdy dostupnější. Pokud hledáte jídla z levnějších surovin, místo hovězího masa použijte mletý mix nebo jenom vepřové. I tato ekonomická varianta je chuťově výborná.
Na zelné rolky budete potřebovat
- 500 g hovězího masa
- 100 g rýže – 1 sáček
- ½ hlávky čerstvého zelí
- 2 cibule
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 200 g zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- olej
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky dle chuti
Návod na přípravu
Nejprve si do mísy nakrájíme na menší kousky čerstvé zelí, zalijeme ho 400 ml vroucí vody a necháme chvíli odležet. Propláchnutou rýži také zalijeme vroucí vodou, aby byla ponořená.
Jednu cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem. Slijeme vodu ze zelí i rýže a vše přidáme k mletému masu. Do směsi dále protlačíme jeden stroužek česneku, vejce, sůl a pepř podle chuti. Všechny ingredience důkladně promícháme.
Na omáčku si připravíme druhou cibuli, kterou nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme. Na pánví si rozpálíme slunečnicový olej a cibulku na ní orestujeme dozlatova. Přidáme nastrouhanou mrkev a pár minut společně mícháme. Do zakysané smetany prolisujeme zbylý česnek a vmícháme k mrkvi. Vše zalijeme asi 0,5 l vody. Můžete zahustit i trochou mouky, pokud by byla omáčka moc řídká. Vše osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnuti.
Ze směsi mletého masa si vytvarujeme placičky nebo menší šišky, které obalíme ve strouhance a vyskládáme do zapékací mísy. Vše přelijeme smetanovou omáčkou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut na 190 °C. Po upečení vyndáme z trouby a ještě posypeme čerstvě nasekanými bylinkami dle vaší chuti. Do omáčky můžete místo zakysané smetany použít i klasickou šlehačku.
Napište komentář