Můj dědeček řezník mi ukázal, jak připravit to nejlepší mleté maso. Jeho tajemstvím jsou plátky zelí

Zalí s mletým masem ruka pokládá maso na plátek zelí

Když se řekne zelí a mleté maso, mnohým z nás se vybaví klasické plněné zelné listy, dle krajů a zvyklostí zvané například holubce.

Tento recept však ukazuje, že tyto suroviny lze připravit i jinak – jednodušeji, rychleji, a přesto lahodně. Úprava, kterou vám představíme, je méně pracná než klasické zábaly do listů. Masová směs se jednoduše pokládá na plátky zelí a celý pokrm se zapéká s chutným smetanovým přelivem. Výsledek je měkký, šťavnatý a překvapivě chutný. Zapékané plátky zelí s mletým masem představují chutnou alternativu, kterou oceníte při každodenním vaření.

Mleté maso zapékané na zelí

Recept na zapékané zelí pochází od Anny Zyśk a využívá snadno dostupné ingredience. Představuje ideální volbu pro rodinný oběd nebo večeři. Pokrm je díky kombinaci čerstvých bylinek, jemného masa a krémového zakysané smetany plný chuti.  Navíc patří mezi ta jídla, která nezatíží rodinný rozpočet. Stačí vám několik základních surovin a jednoduchý postup, který zvládne každý.

Ingredience:

  • Mleté maso – 400 g;
  • Hlávkové zelí – 1 ks;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Provensálské koření – podle chuti;
  • Sladká mletá paprika – podle chuti;
  • Pažitka – 1 svazek;
  • Zakysaná smetana – 200 g;
  • Kopr – 1 svazek;
  • Červená cibule – 1 ks;
  • Sůl a pepř – podle chuti.
Zapékaná kuřecí prsa strouhání masa škrabkou

Češi objevili tento revoluční trik, pomocí kterého dělají šéfkuchaři tak dokonale jemná kuřecí prsa

Zelí s mletým masem krájení pažitky na kulatém prkénku

Postup:

  • Pažitku a kopr omyjte a najemno nasekejte.
  • Zelí zbavte vrchních listů a nakrájejte na silné plátky.

Zelí s mletým masem krájení zelí na plátky

  • Do mísy vložte mleté maso, přidejte nasekanou pažitku, jeden prolisovaný stroužek česneku, mletou papriku, provensálské koření, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte.

Zelí s mletým masem lisování česneku na maso s bylinkami

 

  • Zakysanou smetanu promíchejte v malé misce s druhým prolisovaným stroužkem česneku, nasekaným koprem, solí a pepřem. Vznikne hladký krémový přeliv.

Zelí s mletým masem míchání kopru se smetanou

  • Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj plátky zelí. Na každý plátek položte kolečko červené cibule a lžící naneste část masové směsi. Vše přelijte připraveným smetanovým přelivem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut, dokud maso nezíská zlatavou barvu a zelí nezměkne.

Zelí s mletým masem plátky s cibulí a smetanou

  • Tip na servírování: Podávejte s bramborovou kaší nebo kouskem čerstvého pečiva. Pro zvýraznění chuti přidejte do smetanového přelivu citronovou šťávu nebo jemně nastrouhaný sýr. Tento jednoduchý pokrm si zamiluje celá rodina!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*