Česnek patří mezi často používané suroviny. Není divu, je nejen velice chutný a aromatický, ale také prospívá našemu zdraví.
O prospěšnosti česneku se všeobecně ví, mnozí z nás jej rádi využívají jako prevenci před nemocemi, ale také jako lék třeba při nachlazení. Ano, je to doslova léčivá zelenina, která dokonale vylepšuje imunitu. Zároveň jde o přírodní antibiotikum. Z kulinářského hlediska si česnek také jistě zaslouží značnou pozornost. Za prvé díky všestrannosti jeho použití, za druhé díky pikantní chuti. Také si s ním rádi potíráte topinky či bruschetty? Nebo si pochutnáte na lahodné česnečce? I vám se bude hodit česnek nakládaný.
Česnek nakládaný ve sklenicích
Nakládaný česnek je nepříliš rozšířenou, zato ovšem vynikající alternativou k čerstvému produktu. Značnou výhodou může být i to, že nemá tak silnou vůni. Můžete si jej tedy s naprostým klidem dopřát i před důležitou schůzkou. Nejdůležitější ale je jeho jemná chuť. Kdo jednou okusí, vždycky bude chtít další!
Ingredience:
- Česnek – 1 kg;
- Voda – 600 ml;
- Cukr krystal – 4 polévkové lžíce;
- Černý pepř (celý) – 7 ks;
- Hřebíček – 10 ks;
- Ocet – 3 polévkové lžíce;
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech
Příprava nakládaného česneku:
- Česnek oloupejte a rozdělte na stroužky.
- Vezměte rendlík, nalijte do něj vodu, přisypte cukr, sůl, hřebíček a pepř.
- Přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a zalijte octem.
- Vezměte čisté půllitrové sklenice.
- Na dno položte hřebíček.
- Do sklenic nasypte česnek (měl by sahat zhruba do tří čtvrtin).
- Přelijte jej připravenou marinádou.
- Uzavřete sterilními víčky.
- Umístěte sklenice na chladné a tmavé místo, ale ne do chladničky.
- Po 2 měsících si budete moci vychutnat svůj vlastní domácí nakládaný česnek.
- Výsledný produkt je neuvěřitelně jemný a chutný. Určitě se jej vyplatí aspoň jednou za život zkusit, téměř jistě do toho ale půjdete pravidelně.
- Tip: Pro ozvláštnění chuti, barvy a celkového aroma můžete do některých sklenic přidat i červenou řepu.
Napište komentář