Česnek nakládám podle tohoto postupu, který mi poradila maminka z Moravy. Vydrží až do jara čerstvý a lahodný

Česnek patří mezi často používané suroviny. Není divu, je nejen velice chutný a aromatický, ale také prospívá našemu zdraví. 

O prospěšnosti česneku se všeobecně ví, mnozí z nás jej rádi využívají jako prevenci před nemocemi, ale také jako lék třeba při nachlazení. Ano, je to doslova léčivá zelenina, která dokonale vylepšuje imunitu. Zároveň jde o přírodní antibiotikum. Z kulinářského hlediska si česnek také jistě zaslouží značnou pozornost. Za prvé díky všestrannosti jeho použití, za druhé díky pikantní chuti. Také si s ním rádi potíráte topinky či bruschetty? Nebo si pochutnáte na lahodné česnečce? I vám se bude hodit česnek nakládaný.

Česnek nakládaný ve sklenicích

Nakládaný česnek je nepříliš rozšířenou, zato ovšem vynikající alternativou k čerstvému ​​produktu. Značnou výhodou může být i to, že nemá tak silnou vůni. Můžete si jej tedy s naprostým klidem dopřát i před důležitou schůzkou. Nejdůležitější ale je jeho jemná chuť. Kdo jednou okusí, vždycky bude chtít další!

Ingredience:

  • Česnek – 1 kg;
  • Voda – 600 ml;
  • Cukr krystal – 4 polévkové lžíce;
  • Černý pepř (celý) – 7 ks;
  • Hřebíček – 10 ks;
  • Ocet – 3 polévkové lžíce;
  • Sůl – 2 polévkové lžíce.
Nakládané zelí ve sklenicích s hlávkou vlevo

Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech

Nakládaný česnem palička česneku
Fotografie: Pixabay

Příprava nakládaného česneku:

  • Česnek oloupejte a rozdělte na stroužky.
  • Vezměte rendlík, nalijte do něj vodu, přisypte cukr, sůl, hřebíček a pepř.
  • Přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a zalijte octem.
  • Vezměte čisté půllitrové sklenice.
  • Na dno položte hřebíček.
  • Do sklenic nasypte česnek (měl by sahat zhruba do tří čtvrtin).
  • Přelijte jej připravenou marinádou.
  • Uzavřete sterilními víčky.
  • Umístěte sklenice na chladné a tmavé místo, ale ne do chladničky.
  • Po 2 měsících si budete moci vychutnat svůj vlastní domácí nakládaný česnek.
  • Výsledný produkt je neuvěřitelně jemný a chutný. Určitě se jej vyplatí aspoň jednou za život zkusit, téměř jistě do toho ale půjdete pravidelně.
  • Tip: Pro ozvláštnění chuti, barvy a celkového aroma můžete do některých sklenic přidat i červenou řepu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*