Naučte se správně mrazit maso, nejedná se o žádnou alchymii

Pokud nechcete vážit cestu do obchodu víckrát za sebou, je možné si potraviny nakoupit do zásoby a u některých lze využít mražení k prodloužení trvanlivosti. V mrazáku tak budete mít vždy k dispozici čerstvé suroviny na vaření svých oblíbených pokrmů. Nyní se budeme soustředit na to, jak správně zamrazit různé druhy masa.

Dva druhy mražení masa

Oborníci tvrdí, že pokud maso zamrazíte, nemělo by ztratit chuť, ani barvu. Zkrátka tím zachováte jeho kvalitu. Existují dva typy zamrazování:

  • šokové zmrazení masa při – 40 stupních Celsia: tento způsob mrazení je správný, protože maso tak neztratí chuť, ani strukturu, nelze jej však často aplikovat v domácím prostředí
  • zamrazování při – 18 až – 20 stupních v domácích lednicích: tento způsob mražení masa děláme asi všichni, protože málokdo má tak výkonnou lednici, či mrazák a dokáže suroviny šokově zamrazit, odborníci však tvrdí, že tento způsob masa může poškodit vlákna masa, a to tak ztratí původní chuť

Čerstvé maso při skladování okolo 0 stupňů vydrží ve vaší chladničce asi 5 dní. Vždy se ale řiďte datem spotřeby, pokud je na obalu uvedený.

Pravidla pro zamrazování masa

Nejprve maso zbavte vlhkosti pomocí kuchyňské utěrky, či savého papíru. Vhodné je maso položit na pergamenový papír, který je volně k dostání ve specializovaných obchodech. Používá se i k balení masa v řeznictví. Osušené maso, které jste na papír položili dejte asi na tři hodiny do mrazáku. Maso poté vyjměte a přendejte do vakuového sáčku, určeného k zamrazování.

Důkladně jej uzavřete a vložte do mrazáku. Mrazit lze maso vcelku, krájené i pomleté. Na vakuový sáček můžete také nalepit pomocí štítku den, kdy maso mrazíte a také jeho druh. Maso by mělo vydržet mražené ve stávající kvalitě zhruba tři měsíce.

Úskalí nesprávného zamrazení

Může se stát, že maso zamrazíte nesprávným způsobem a ztratí své vlastnosti, jako je barva, chuť, struktura. V horším případě můžete nevědomky zamrazit i maso podléhající již zkáze. Proto než maso umístíte do mrazáku, důkladně ho prohlédněte a zkontrolujte aroma. Pokud se vám nezdá, raději ho vyhoďte.

Jestliže jste maso koupili vakuově balené, všímejte si data spotřeby. Nikdy nezamrazujte maso po datu spotřeby. Nevhodné je ho zamrazovat i pár dní před vypršením spotřebního dne. Zamrazujte maso pouze čerstvé, vyhnete se tak nepříjemnostem spojeným s jeho rozmrazováním a spotřebou.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]