Gastritida, křeče, pálení žáhy, záněty nebo nevolnosti. Žaludek mohou trápit různá onemocnění především vlivem stresu, hektického životního stylu, úzkostných stavů nebo po konzumaci nevhodné a nevyvážené stravy či alkoholu.
Potíže s trávením občas postihnou každého, v případě dlouhodobých nebo opakovaných bolestí je vhodné vyhledat lékaře. V ostatních případech je nutné dbát na správný jídelníček, omezit spotřebu alkoholu a také vědět, jaké přírodní prostředky pomohou ulevit od bolesti.
Nejčastější příčiny bolesti žaludku
K podráždění žaludku nebo trávicím obtížím může nejčastěji dojít:
- při potížích se zuby, kdy sliny s infekcí narušují střevní mikroflóru, v tom případě je vhodné vyhledat zubního lékaře;
- nedostatečným žvýkáním potravy, větší kousky se hůře tráví;
- po požití alkoholických nápojů, které zvyšují kyselost a mohou způsobit zánět;
- při kouření, které způsobuje zhoršenou absorpci vitamínů a živin;
- po konzumaci smažených potravin, jídel rychlého občerstvení, pizzy, sendvičů, průmyslově vyráběných potravin a dalších výrobků s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků;
- po pití sycených sladkých a kofeinových nápojů, při nadměrném požívání kávy nebo čaje;
- po konzumaci pálivých nebo silně kořeněných jídel;
- při stresovém zatížení a při práci pod tlakem;
- při příliš velkých porcích jídla.
Potraviny a byliny pro uklidnění žaludku
Co naopak pomůže při počínajících bolestech břicha a žaludku? Odborníci doporučují vsadit na horké bylinné čaje. Nejznámějším pomocníkem je rozhodně kmín, který stimuluje trávicí šťávy. Při náhlých bolestech lze rozžvýkat několik suchých semínek, mělo by to přinést okamžitou úlevu. Kmínový odvar se může podávat i dětem.
Dalším kořením, které má každý v kuchyni a pomůže od křečí a bolestí žaludku je anýz, který dokonce výborně funguje jako lék na vředy. Doporučuje se čaj z anýzu po tučném jídle.
Koření a bylinky, které také pomohou:
- zázvor – na bolesti břicha i pálení žáhy, dokonce je účinným lékem při nevolnostech i těhotenských;
- máta – dokáže osvěžit, ale také odlehčit těžký žaludek po vydatném jídle, může se žvýkat čerstvá nebo se připravuje jako čaj;
- fenykl – krásně voní, ale funguje jako digestivum i pro nejmenší děti, podporuje trávení;
- koriandr – se hodí přidávat jako koření k masu, trávení tučného pokrmu bude snazší;
- libeček – výborně provoní brambory nebo zeleninu, podpoří trávení i chuť k jídlu;
- meduňka – celkově zklidňuje trávení, především při zánětech žlučníku;
- řepík – svařená nať z řepíku napomáhá zažívání a působí protizánětlivě;
- senna – pomáhá při zácpě, je přírodním projímadlem;
- len – je ideální na zácpu, svařená semínka se nechají luhovat po dobu 2 hodin a pije se 1 šálek denně;
- mateřídouška – čaj z této bylinky pomáhá od plynatosti.
Klid a obklady ze zeleného jílu
Kromě bylinek doporučovaly naše babičky klid a zmírnit křeče, bolesti břicha a žaludku pomocí teplých obkladů ze zeleného jílu. Zelený jíl vložte do misky, přidejte horkou vodu a vymíchejte pastu, kterou naneste na břicho a přikryjte obkladem. Po chvíli dojde k úlevě.
Zdroj: Healthline