Káva patří k nejoblíbenějším ranním nápojům ve společnosti. Je pro celou řadu lidí jakousi nenahraditelnou vzpruhou. Nyní přišli vědečtí pracovníci z Univerzity v Barceloně k zajímavým a velmi příznivým závěrům. Přečtěte si, jakým stylem působí káva na tělo.
Jaké účinky má káva na lidský organismus?
Nyní se můžete zaradovat! Káva je skutečně pro lidské tělo prospěšná. Zde je výčet jejích blahodárných účinků:
- Snížení rizika vzniku srdečních onemocnění: pokud se obáváte o svůj kardiovaskulární aparát, dopřejte si denně alespoň tři šálky kávy. Vědci totiž přišli se zjištěním, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně, mají snížené riziko fibrilace síní.
- Snížení rizika rozvoje deprese: přepadávají vás často chmury? Pak si dopřejte lahodné espresso, nebo cappuccino a nálada bude hned lepší. Odborníci tvrdí, že i jedna káva denně sníží riziko rozvoje úzkostných poruch a depresí.
- Snížení rizika rozvoje cukrovky: studie také přišla s informací, že lidé, kteří pijí až sedm šálků kávy denně, sníží riziko rozvoje diabetu až o neuvěřitelných 50 %.
- Ochrana před vznikem Alzheimerovy choroby: dopřejte si šálek kávy denně a dle vědců nebudete ohroženi touto zákeřnou nemocí.
- Káva lidi sbližuje: studie také potvrdila, že lidé, kteří popíjejí s ostatními šálek kávy, jsou sdílnější a komunikativnější.
Další příznivé dopady pití kávy
Vše uvedeným výčtem pozitivních dopadů pití kávy to však nekončí. Zde jsou i další z nich:
- Pravidelné pití kávového nápoje sníží riziko rozvoje rakoviny. Zejména u žen je to dle studie patrné. Až čtyři šálky denně sníží riziko onkologických ženských onemocnění až o 22 %.
- Káva ochrání vaše játra. Pokud tedy konzumujete i alkohol, začleňte espresso do pitného režimu. Vědci tvrdí, že tak předejdete vzniku cirhózy.
- Kávový šálek ochrání před vznikem Parkinsonovy choroby. Tato neurodegenerativní nemoc je rovněž velmi vážná a mění do velké míry život. Předejděte jí díky pravidelnému popíjení lahodné a kvalitní kávy.
Jakou kávu pít?
Nejprve si musíte ujasnit, jaké druhy kávy vlastně existují. Zpravidla je to tedy Arabica (aromatičtější) a Robusta (silnější). Někteří kávomilci také tvrdí, že nejideálnější je směs obou druhů kávy. Pokud si chcete skutečně připravit kvalitní šálek, obstarejte si zrnkovou kávu, kterou lze namlít a napěchovat do páky kávovaru (pro opravdové milovníky přípravy kávy).
Ti, kteří upřednostňují komfort pak sáhnou zpravidla po automatických kávovarech. Konec konců, je vlastně jedno, jaký druh přípravy zvolíte (espresso, turek, nebo káva filtrovaná). Vždy si však kávový nápoj vychutnejte a myslete na všechna pozitiva spojená s jeho pitím, která jste se dnes dozvěděli.
Zdroj: Universitat de Barcelona – Josep M Serra Grabulosa, Ana Adan, Carles Falcón, Núria Bargalló