Palačinky jsou velmi chutným pokrmem, který je oblíbený jako snídaně hlavně u malých dětí. Dají se připravit i v jemnější a zdravější verzi.
Placky připravené z mouky, vajec a cukru jsou známé téměř po celém světě. Oblíbeným jídlem jsou hlavně u malých dětí a to proto, že se dají dochutit marmeládou, čokoládou, ale i šlehačkou. A právě proto, že je často dochucujeme dalšími sladkými komponenty, je dobré, aby základní těsto na palačinky bylo odlehčené. Recept na ně najdete níže.
Odlehčená verze oblíbeného pokrmu
Na palačinky z krupice budeme potřebovat 1 hrnek krupice a 1 hrnek mouky. Dále si připravíme 2 lžíce cukru, prášek na pečení, 1 lžíci droždí, lžičku soli, 550 mililitrů mléka a slunečnicový olej. Mouku nejprve za použití síta prosejeme do hluboké mísy a přidáme k ní krupici. Obě ingredience důkladně promícháme.
Do vzniklé směsi přidáme prášek do pečiva a sušené droždí. Opět vše důkladně promícháme a přidáme mléko. Musíme ale dát pozor, aby nebyla studená, mnohem lépe s droždím bude reagovat voda o pokojové teplotě. Vše nejprve promícháme metličkou, poté použijeme mixér, aby nám vznikla opravdu hladká směs.
Z palačinek můžeme připravit i odlehčený dort
Misku následně přikryjeme potravinářskou folií a necháme těsto na teplém místě zhruba hodinu pracovat. Hmota se nám za tento čas zdvojnásobí. Znovu ji promícháme a připravíme si pánev, na které zahřejeme malé množství slunečnicového oleje. Těsto následně smažíme na tenké plátky stejně, jako kdybychom připravovali klasické palačinky.
Pro lepší odhadnutí porce nám poslouží menší naběračka. Tou nabereme těsto, které přelijeme na pánev a spodní stranou rovnoměrně rozprostřeme. Palačinky smažíme z obou stran zhruba 1 minutu. Takto připravené palačinky můžeme ochutit a podávat jako lehkou snídani. Pokud je ale budeme vrstvit, hodí se také jako náhrada korpusu pro jemnou a méně sladkou verzi dortu.