Awanturka byla populární v době Polské lidové republiky. Neobvyklá kombinace bílého sýra a šprotů vznikla z nutnosti využít skromné zásoby potravin dostupných v té době.
Přestože se může zdát, že jde o zvláštní kombinaci, výsledná chuť této pomazánky překvapila svou lahodností. Existuje několik teorií, proč se této pastě říká právě awanturka. Někteří lidé vtipkovali, že tato pasta může způsobit „vzpoury“ v žaludku. Ve skutečnosti však její neobvyklá chuťová kombinace není důvodem k obavám.
Ingredience potřebné na přípravu pomazánky
- 200 gramů bílého sýra (tvaroh nebo čerstvý sýr)
- 100 gramů uzených šprotů
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce majonézy
- sůl a pepř podle chuti
- citrónová šťáva
Lahodná pomazánka překvapivé chuti
Bílý sýr dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou, aby byl jemný a hladký. Uzené šproty zbavte kůží a kostí, pokud je to potřeba, a jemně je nasekejte nebo rozmačkejte vidličkou. Do mísy se sýrem přidejte nasekané šproty, jemně nasekanou cibuli a majonézu. Směs dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Tyto lehké chlebíčky jsou ideální letní svačinkou. Nevídaná kombinace oblíbených přísad chutná božsky
Dochucení může být kreativní, závisí na vás
Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud chcete, můžete přidat i pár kapek citrónové šťávy pro svěžest. Směs znovu promíchejte a ochutnejte. Hotovou pomazánku podávejte na čerstvém pečivu, nejlépe na křupavém chlebu nebo bagetě. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka, pro lepší vzhled a chuť.
I ze skromných ingrediencí lze vytvořit chutný a výživný pokrm
Ačkoliv se může zdát, že kombinace bílého sýra a uzených šprotů je nezvyklá, výsledná chuť je překvapivě lahodná. Tato pomazánka je skvělým způsobem, jak si připomenout kulinářské dědictví Polské lidové republiky, nebo ji poprvé vyzkoušet a objevit novou oblíbenou pochoutku.
Napište komentář