Podzim již dávno započal a s ním i mnoho respiračních nemocí. Mezi ty nejčastější pak patří kašel, či bronchitidy. Samozřejmě je nutné v těchto případech navštívit ošetřujícího lékaře, který doporučí vhodné medikamenty. Vykašlávání však můžete podpořit i zcela přírodními produkty, které mají hojivý účinek. Zkuste si připravit následující léčivý sirup.
Jaké suroviny budete potřebovat na cibulový sirup?
Než se pustíte do výroby sirupu, připravte si:
- ½ kilogramu červené cibule
- ½ kilogramu hnědého cukru
- 2 středně velké citrony
- 1 a ½ litru vody
- 200 gramů medu
Jak postupovat při přípravě cibulového sirupu?
Nejprve si ve větším kastrolu zahřejte cukr. Až se rozpustí, přidejte k němu oloupané a najemno nakrájené cibule. Po chvíli vše zalijte vodou a na mírném plamenu vařte do té chvíle, než se tekutina nezredukuje na třetinu svého původního objemu (500 ml).
Poté sirup odstavte z plotny a ochuťte medem, citronovou šťávou a důkladně propojte metličkou. Odvar nechte stát přes noc při pokojové teplotě. Nakonec jej slijte do skleněné lahve, či sklenice a uzavřete. Skladujte v temnu a chladu.
Jak cibulový sirup užívat a v čem spočívá jeho léčivá moc?
V období, kdy bojujete s kašlem, či bronchitidou se doporučuje konzumovat maximálně 3x denně lžíci cibulového sirupu. Pokud se stav po několika dnech nelepší, ozdravnou kúru zopakujte.
Sirup je prospěšný zejména proto, že cibule působí jako přírodní antibiotikum. Skvěle si poradí s jakýmikoliv nežádoucími bakteriemi v těle. Kromě toho obsahuje mnoho vitamínu C, který posiluje přirozeně imunitní systém.
Rovněž je cenným antioxidantem a pomůže při odstraňování škodlivých látek z těla. Nemusíte ji konzumovat pouze v sirupu, lze ji zařadit i ve větším množství do pokrmů, nebo ji můžete naložit. Zejména pak v zimních měsících vás tento přírodní zázrak vzpruží.