Červená řepa je kořenová zelenina, která má řadu prospěšných vlastností. Proto je důležité jíst ji alespoň jednou týdně. Připravíme si jednoduchý salát z červené řepy.
Je například bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamíny A, C, B, PP, dále minerální látky jako železo, draslík, hořčík, vápník a další. Tyto látky jsou nezbytné pro udržení zdraví lidského těla. Červená řepa je zdrojem antioxidantů, jako jsou betalainy, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a posilují imunitní systém. Některé studie naznačují potenciální roli řepy v prevenci rakoviny (tato zjištění ale pochopitelně vyžadují další studium). Prospívá srdci, má i protizánětlivé účinky.
Cenově dostupný salát z červené řepy jako svačina, oběd nebo večeře
Něco o historii červené řepy: Je bohatá, sahá až do starověku, do Babylónie a Říma. Už v té době byla řepa ceněna pro své léčivé vlastnosti. V průběhu středověku se rozšířila i do střední Evropy. Využívá se hlavně její kořen, a to jak do polévek (asi nejznámější je boršč, který se v různých podobách vaří v Polsku, na Ukrajině, v Rusku a v dalších zemích), ale i do nápojů, hlavně čerstvě lisovaných šťáv. Také listy lze využít, výborné jsou upravené jako špenát.
Ingredience:
- Červená řepa – 250 g;
- Cibule – 1 ks;
- Vejce – 3 ks;
- Majonéza – 5 g;
- Česnek – 2 stroužky.
Tento poctivý recept na lahodné pečené brambory na generálský způsob si moje děti zamilovaly
Příprava salátu z červené řepy:
- Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poznámka: Červenou řepu lze koupit i předvařenou a oloupanou.
- Cibuli nakrájejte na poloviční kroužky a smažte na pánvi v rostlinném oleji do světle zlatohnědé barvy.
- Vejce uvařte natvrdo (doba varu cca 10 minut), nakrájejte na malé kostičky. Polovinu řepy, vejce a cibuli dejte do salátové mísy.
- Do salátu nastrouhejte stroužky česneku a smíchejte s majonézou. Salát osolte a vrstvu lehce zhutněte.
- Zbývající řepu položte na povrch salátu a vršek potřete majonézou.
Napište komentář