Tento odlehčený salát z červené řepy je mým oblíbeným pokrmem, když čekám na výplatu

Salát z červené řepy hotový v míse

Červená řepa je kořenová zelenina, která má řadu prospěšných vlastností. Proto je důležité jíst ji alespoň jednou týdně. Připravíme si jednoduchý salát z červené řepy.

Je například bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamíny A, C, B, PP, dále minerální látky jako železo, draslík, hořčík, vápník a další. Tyto látky jsou nezbytné pro udržení zdraví lidského těla. Červená řepa je zdrojem antioxidantů, jako jsou betalainy, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a posilují imunitní systém. Některé studie naznačují potenciální roli řepy v prevenci rakoviny (tato zjištění ale pochopitelně vyžadují další studium). Prospívá srdci, má i protizánětlivé účinky.

Cenově dostupný salát z červené řepy jako svačina, oběd nebo večeře

Něco o historii červené řepy: Je bohatá, sahá až do starověku, do Babylónie a Říma. Už v té době byla řepa ceněna pro své léčivé vlastnosti. V průběhu středověku se rozšířila i do střední Evropy. Využívá se hlavně její kořen, a to jak do polévek (asi nejznámější je boršč, který se v různých podobách vaří v Polsku, na Ukrajině, v Rusku a v dalších zemích), ale i do nápojů, hlavně čerstvě lisovaných šťáv. Také listy lze využít, výborné jsou upravené jako špenát.

Ingredience:

  • Červená řepa – 250 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Vejce – 3 ks;
  • Majonéza – 5 g;
  • Česnek – 2 stroužky.
Brambory po generálsku hotové na pánvi

Tento poctivý recept na lahodné pečené brambory na generálský způsob si moje děti zamilovaly

Salát z červené řepy řepa s vejci

Příprava salátu z červené řepy:

  • Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poznámka: Červenou řepu lze koupit i předvařenou a oloupanou.
  • Cibuli nakrájejte na poloviční kroužky a smažte na pánvi v rostlinném oleji do světle zlatohnědé barvy.
  • Vejce uvařte natvrdo (doba varu cca 10 minut), nakrájejte na malé kostičky. Polovinu řepy, vejce a cibuli dejte do salátové mísy.
  • Do salátu nastrouhejte stroužky česneku a smíchejte s majonézou. Salát osolte a vrstvu lehce zhutněte.
  • Zbývající řepu položte na povrch salátu a vršek potřete majonézou.

Salát z červené řepy míchání salátu

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*