Sbírka 5 receptů na zavařeniny jahod a jiných bobulí: Připravte je tímto způsobem a vydrží až 365 dní. Chutnat budou jako čerstvé

Jestliže chcete mít na zimu pořádnou zásobu vitamínů v podobě ovocných zavařenin, tak byste měli vědět, jak na to. S těmito recepty se rozhodně neztratíte. 

Zima je krásné roční období, venku padá sníh, vše je pokryto kouzelných mrazem a můžete třeba lyžovat. Jenomže co se týče vitamínů, musíte je o to více doplňovat, jelikož tolik nesvítí slunce a na zahradě vám v této době nic moc neporoste. Pokud vám v tomto období vždy chybí ovoce ze zahrádky, nemusíte ho nahrazovat předraženým z obchodu. Jednoduše si ještě toto léto udělejte dostatečné množství zavařenin a budete mít kompletně vystaráno.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Na hustý džem s celými bobulemi:

  • Jahody (či jakékoliv jiné bobule) – 1 000 g
  • Cukr – 1 000 g

Jahody důkladně omyjte a odřežte z nich jejich stopky, které by ve výsledné směsi docela zavázely. Po umytí je rozložte na čistý ručník a postupně je otáčejte, aby se všechna přebytečná voda vsákla do ručníku. Nachystejte si kastrůlek a začněte do něj vrstvit jahody s cukrem. Vždy nejprve jahody, na ně dejte cukr, na ten dejte další jahody a postup opakujte, dokud vám nedojdou suroviny. Nechejte jahody odležet v cukru alespoň na 7 až 9 hodin.

Fotografie: Unsplash

Když tento postup započnete večer, jednoduše běžte spát a přes noc se jahody odleží. Ráno s pomocí děrované naběračky odeberte jahody z kastrůlku tak, aby v něm zůstala šťáva. Jakmile se vám to podaří, dejte kastrůlek se šťávou na sporák a vařte sirup cca 20 až 30 minut. Během vaření neustále míchejte, hotový sirup zmenší svůj objem oproti šťávě cca o třetinu. Po sundání z plotny dejte do horkého sirupu opět jahody a nechejte vše odležet na 8 až 10 hodin.

Večer jahody znovu odeberte, sirup opět provařte na 20 až 30 minut a dejte do něj jahody na celou další noc. Ráno jahody znovu odeberte, vařte sirup 20 minut a poté do něj jahody ještě vaření dejte. Vše společně vařte dalších 5 až 7 minut a poté vzniklou směs i s jahodami naskládejte do zavařovacích sklenic a důkladně je zavřete. Dokud sklenice nevychladnou, uchovávejte je dnem vzhůru a přikryjte je utěrkou.

Na džem s přidanou želatinou:

  • Jahody (či jakékoliv jiné bobule) – 1 000 g
  • Cukr – 1 000 g
  • Želatina – 10 g
  • Citron – polovina

Odstraňte z jahod jejich stopky a pak je důkladně omyjte od všech nečistot. Poté je nechejte vysušit na ručníku či v cedníku. Smíchejte je s cukrem a vyčkejte dvě až tři hodiny, než pustí šťávu. Pokud chcete proces urychlit, jednoduše jahody s cukrem každou hodinu promíchejte. Po uplynulé době dejte kastrůlek s jahodami a cukrem na sporák a nechejte jahody provařit.

Jakmile se na nich začne objevovat pěna, pravidelně ji odstraňujte lžící. Jakmile jahody s cukrem dovaříte, nechejte je na místě odležet na cca 7 až 8 hodin. Polovinu jahod odeberte z kastrůlku a ze zbytku udělejte s pomocí mixéru pyré. Jahody, které jste si doložili, vraťte zpátky do pyré a ještě do směsi vymačkejte polovinu citronu.

Fotografie: Unsplash

Želatinu dejte do misky s vodou a vyčkejte, než nabobtná. Dejte kastrol s jahodami a pyré na sporák, přiveďte jej k bodu varu, dodejte do něj nabobtnanou želatinu a vše vařte cca 5 až 6 minut. Poté dejte vzniklou směs do sterilovaných sklenic, důkladně je zavřete, obraťte vzhůru nohama a přikryjte je utěrkami, než kompletně vychladnou.

Klasický recept na džem s bobulemi:

  • Jahody (či jakékoliv jiné bobule) – 2 000 g
  • Cukr – 1 200 g

Jahody opět omyjte a odstraňte z nich stopky, zároveň vyřaďte všechny nepěkné kusy. Opět jahody navrstvěte do kastrolu s cukrem a nechejte je na noc odležet. Ráno jahody odeberte z kastrolu tak, aby v něm zůstala šťáva a za stálého míchání jej začněte vařit. Po pěti minutách vaření do něj dejte všechny jahody a vařte dalších 5 až 6 minut.

Fotografie: Pexels

Následně nechejte džem vychladnout cca 7 až 8 hodin. Jakmile daná doba uplyne, vařte džem dalších 10 až 15 minut a poté zkontrolujte, jestli zhoustla konzistence. Trochu džemu odeberte a po vychladnutí se jeho konzistence ukáže. Jakmile dosáhnete správné hustoty, klasicky naberte hotový džem do sklenic, ty zavřete, dejte je dnem vzhůru a zakryjte je do vychladnutí utěrkami.

Jeden z nejrychlejších způsobů:

  • Cukr – 1 000 g
  • Jahody (či jakékoliv jiné bobule) – 1 200 g
  • Voda – 100 ml

Jahody zbavte všech stopek a poté je důkladně omyjte a nechejte je vysušit. Všechen cukr dejte do hrnce a zalijte ho vodou, jakmile se jeho část rozpustí, dejte hrnec na sporák a za stálého míchání směs začněte ohřívat. Jakmile se cukre začne vařit, započala tvorba sirupu, tudíž musíte míchat o to intenzivněji.

Poté dejte do hrnce jahody a místo míchání je zkuste do směsi zapracovat tak, že s hrncem několikrát zatřesete. Vařte vše po dobu dalších pěti minut a poté hrnec odstraňte ze sporáku. Naložte hotový džem do sklenic, důkladně je zavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte je vychladnout zabalené v utěrkách.

Chutný jahodový džem s mátou a citronem:

  • Jahody (či jakékoliv jiné bobule) – 1 000 g
  • Cukr – 800 g
  • Máta – 5 až 6 snítek
  • Citron – 1 kus

Jahody důkladně omyjte, potom je roztřiďte a nakonec z nich odřežte zelené stopky. Posypejte je cukrem a nechejte je na noc odležet na chladném místě. Jestliže je necháte na teplém místě, tak s dost velkou pravděpodobností do rána zkvasí a marmeládu si z nich už neuděláte. Ráno dejte jahody do hrnce, pokud jste tak ještě neudělali a nechejte je na mírném ohni provařit na pět až deset minut. Poté je nechejte odstát celý den až do večera.

Fotografie: Unsplash

Večer si vezměte snítky máty a důkladně je opláchněte. Citron důkladně opláchněte (třeba v míse s vodou a jedlou sodou) a odstraňte z něj kůru, ale tak, abyste odstranili jen její žlutou část. Zbytek citronu do hrnce vymačkejte, přidejte do něj i mátu, kůru z citronu a opět džem přiveďte k bodu varu. Vařte ho znovu cca pět až deset minut a hotový ho nalijte do sterilovaných sklenic. Ty dobře zavřete, obraťte dnem vzhůru a přikryjte je utěrkami, než vychladnou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*