Nůžky jsou všestranným pomocníkem jak pro děti, které jimi střihají papír při kreativní chvilce, tak pro vás, když třeba balíte dárek a potřebujete ustřihnout kousek lepenky. Některé druhy nůžek však používáme i v kuchyni na střihání pečeného kuřete, či jiné drůbeže, nebo k odměření alobalu a pečícího papíru. Jak ale zabránit tupému ostří?
Když jsou nůžky tupé a potřebujete je naostřit
Je několik způsobů, jak své nůžky zase uvedete do plného provozu a budou krásně ostré:
- Použijte klasický brusný kámen: ano, přesně ten, který používáte především na ostření vašich kuchyňských nožů. K správnému naostření nůžek je ale potřeba je demontovat, abyste se k jejich ostří dobře dostali.
- Některé tipy praví, že je možné nůžky částečně naostřit i pár tahy po alobalu. První varianta ostření je však asi efektivnější.
Jak správně ostřit nůžky na brusném kameni
Když budete mít nůžky demontované, vezměte si je do ruky tak, aby vnitřní čepel byla položená na brusném kameni. Jemnými pohyby ze strany na stranu tak nůžky naostříte. Brusný kámen můžete také na povrchu mírné pokropit vodou. Takto naostřete obě poloviny nůžek a pak opět smontujte a vyzkoušejte.
Další tipy na ostření nůžek
Další metodou, kterou je možné naostřit vaše tupé nůžky, pokud nebudete mít brusný kámen je ostření pomocí smirkového papíru. Vybírejte hrubost 150 až 200, nebo ten, který má zrnitost větší. Čím vyšší číslo označení, tím lépe. Nůžky lze naostřit i pomocí sklenice, nebo skleněné nádoby. Postačí, když do ní jakoby několikrát střihnete celou délkou ostří.
Pomůže konec konců i obyčejný šroubovák, který najdete snad v každé domácnosti. Jen přes něj ostřím nůžek párkrát přejedete a máte hotovo. Střihat pak můžete zas jak o závod. Na trhu však najdete i speciální ostřiče na nůžky kancelářské i ty kuchyňské. Stačí si jen vybrat.