Bacillus cereus je bakterie způsobující zažívací potíže. Ačkoliv stojí za menším počtem otrav z jídla, průběh může být vážný. Obzvlášť pro děti a staré lidi.
Dávejte si pozor na konzumaci vařených potravin, které skladujete v lednici déle než tři dny. Především těstoviny a rýže a jsou náchylné ke kontaminaci bakterií Bacillus cereus. Ta po pozření způsobuje velmi nepříjemné zažívací obtíže. U oslabených osob pak může vést dokonce ke smrti. Co byste měli vědět?
Bakterie se množí i v nižších teplotách
Bacillus cereus je tyčinkovitá bakterie běžně se vyskytující v půdě, potravinách a mořských houbách. Z potravin se pak vyskytuje především v rýži, těstovinách, zelenině a mléčných výrobcích. Její přemnožení může po konzumaci kontaminovaného jídla způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže. Podle StatPearls je tato bakterie zodpovědná jen za menšinu alimentárních nemocí, ale může způsobit velmi těžkou nevolnost, zvracení a průjem. U lidí s oslabeným imunitním systémem pak může vést i ke smrti.
Na vině jsou toxiny, jež tato bakterie produkuje, pokud k tomu má vhodné podmínky. Rizikové tak může být i skladování nespotřebovaných těstovin v lednici. Ačkoliv se bakterie množí zpravidla při teplotách nad 10 °C, některé kmeny se dokáží množit i v chladnějším prostředí. V pokojové teplotě se bakterie dokáže množit velmi rychle a rizikové je tak ponechání uvařeného jídla mimo lednici po delší dobu.
Čechy oblíbená potravina skokově zdraží. Lidé si už začínají dělat zásoby, situace půjde do extrému
Pomůže jen důkladné prohřátí
Jak uvádí server Webniusy k příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha. Podle typu produkovaného toxinu se projeví v rozmezí 1–15 hodin po konzumaci kontaminované potraviny. Ve většině případů tyto zažívací obtíže vymizí do několika hodin nebo dní. Malým dětem, starším lidem a těm s oslabeným imunitním systémem však může způsobit závažnější obtíže vyžadující léčbu.
Bacillus cereus je velmi odolný proti vysokým teplotám i dezinfekčním prostředkům. Uvařenou rýži a těstoviny uložte do lednice do dvou hodin po uvaření a spotřebujte je do 3–4 dnů. Před jejich konzumací je pak nechte důkladně prohřát na bod varu. Dodržujte také zásady hygieny při přípravě jídel, aby nedošlo ke kontaminaci ze syrových potravin. Na SvětěKreativity jsme psali o případu mladého muže, který po konzumaci kontaminovaných těstovin zemřel.
Napište komentář