Výroba krajky pro začátečníky: Stačí obyčejná vidlička

Výroba krajky se jeví jako složitá věc, ale když víte jak na to, je to překvapivě snadné. My vás naučíme postup s vidličkou. I když to na první pohled může znít směšně nebo dokonce nemožně, opak je pravdou. Stačí nit, vidlička, několik správných pohybů a kousek krajkové ozdoby je hotový.

Začněte namotávat

Základem je asi půl metru obyčejné nitě, kterou budete omotávat kolem jednotlivých hrotů vidličky. Určitě doporučujeme tu se 4 hroty, která je větší a pro vaše potřeby je také lepší.

Protáhněte nit středem

Dále je třeba protáhnout nit několikrát středem a nebát se silnějšího utažení. Takto udělejte několik stejných provlečení ve středu vidličky a potom pro upevnění vytvořte také klasický uzel.

Nyní si připravte mezery mezi nitěmi

Následně je třeba trocha trpělivosti a zručnosti, jelikož si mezi jednotlivými nitěmi musíte udělat drobné mezery, kterými budete nit dále provlékat. Zde vám doporučujeme použít jehlu, se kterou to půjde snadněji.

Vytvářejte jednotlivé uzle

Nyní pokračuje v provlékání a ve vytváření jednotlivých uzlů, které by měly vzniknout v každém oku. V tuto chvíli už můžete vidět, že se vám výroba krajky celkem daří a že začíná vypadat zajímavě.

Proplétejte dále

Ve stejném postupu pokračujte dále, a to tak, že tvořte další uzly a postupně proplétejte jednotlivá oka. Je to mravenčí práce, která však přinese své ovoce. Nevynechte jediné oko a také se snažte, aby všechny uzly na každém místě vypadaly stejně.

Ořízněte nitě

Když máte vše ukončeno, již můžete nit oříznout. Výroba krajky je v tu chvíli za vámi. Samozřejmostí by mělo být ještě dokončení, a to s využitím zapalovače. Aby nedocházelo k tomu, že se nit bude třepit nebo se dokonce rozvazovat, tak použijte zapalovač k tomu, abyste zatavili její konec.

Krajka je hotová

Když máte za sebou i tento poslední krok, je vaše krajka hotová. Pokud na vás vše bylo příliš složité, nezoufejte a podívejte se na video návod, kde je vše popsáno detailně krok za krokem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]