Zapomenutý recept z dob Československa: Tato domácí vaječná pomazánka je v naší rodině tradicí už roky

Vajíčková pomazánka

Tradice natírání chleba různými pomazánkami má kořeny hluboko v historii a sahá několik století zpět. Připravte si rychlou večeři z vajíček, zeleniny a sýra.

V evropské kulinářské tradici se setkáme s řadou oblíbených pomazánek na chleba. Patří mezi ně máslo, které je základem mnoha sendvičů, dále kaviár, který dodává chlebu luxusní nádech, tvaroh, paštika, džem a med, s nimiž lze snadno připravit rychlé občerstvení. Kromě toho jsou populární také různé masové, rybí či zeleninové paštiky a omáčky na bázi majonézy, zakysané smetany či jogurtu.

Ingredience potřebné na přípravu rychlé pomazánky na chleba:

  • 10 středně velkých vajec
  • 100 gramů ředkviček
  • 70 gramů jarní cibulky
  • 100 gramů sýru Feta
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • půl lžičky sušeného česneku a soli

Základem vaječné pomazánky jsou správně uvařená vejce

Začněte tím, že vejce uvaříte natvrdo. Po uvaření je nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Stejně tak nakrájejte ředkvičky, zelenou cibulku, a pokud máte rádi výrazné chutě, tak i čerstvý koriandr. V malé míse smíchejte rozdrobený Feta sýr, zakysanou smetanu a majonézu. Přidejte suchý česnek a trochu soli podle chuti a vše důkladně promíchejte, aby vznikla zálivka.

Jinou paštiku už u nás zásadně nejíme. Tento lahodný recept mi šetří čas i peníze několikrát týdně

Vajíčková pomazánka

Jakmile vše smícháme, dosáhneme dokonalé kombinace

Do mísy s nakrájenými vejci, ředkvičkami, cibulkou a koriandrem přilijte připravený dresink a pečlivě vše promíchejte, dokud nejsou ingredience rovnoměrně obalené zálivkou. Chleba nakrájejte na plátky a na suché pánvi je lehce opečte, dokud nejsou křupavé. Poté na opečené plátky rovnoměrně rozetřete vaječnou směs.

Vajíčková pomazánka

Podávat tento lahodný pokrm můžeme nejen k večeři, ale i hostům

Tuto lahodnou pomazánku můžete podávat buď jako samostatný salát nebo jako pomazánku na plátcích chleba či s krutony. Je ideální jako lehký oběd nebo jako předkrm při setkáních s přáteli. Tento recept přináší svěží kombinaci chutí a je skvělým způsobem, jak využít sezónní ingredience. Vyzkoušejte a přesvědčte se, jak jednoduchá a zároveň delikátní může být vaječná pomazánka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*