8 potravin, které prospívají mozku, zlepšují soustředění a náladu

Smutný, ale pravdivý fakt lidské existence je nevyhnutelnost, že mozkové funkce budou slábnout s postupným stárnutím. Naštěstí existuje možnost, jak stárnutí zbrzdit, a tím zpomalit degenerativní procesy.

Je všeobecně známo (a prokázal to nejeden odborný výzkum), že mozek se dá cvičit úplně stejně, jako tělo. Tudíž klíčem k pomalejšímu stárnutí a zachování si zdraví mozku je důležité procvičovat jej a bezpochyby vyživovat. Tak jako si po fyzickém tréninku sportovec naloží na talíř kvalitní jídlo, je důležité procvičovat svůj mozek a jíst ty správné potraviny. Mozek můžete procvičovat různě: hlavolamy, kvízy, křížovky, stále se učit nové věci, rozšiřovat slovní zásobu apod. A jaká jídla tedy konzumovat, aby si mozek přišel na své?

1. Ryby

Pro mozek jsou skvělé ryby, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny. Může to být losos, tuňák, sardinky, pstruh, makrela, sleď a další. Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčovou složkou, která chrání zdraví mozku, zlepšují (stabilizují) náladu a patří k účinným prostředkům proti depresi.

2. Bobule

Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, jahody, jsou zdrojem antioxidant, fytochemikálií a dalších složek, které nejen chrání mozek před neurodegenerativními chorobami, ale také zlepšují paměť, učení a celkové kognitivní schopnosti.

3. Ořechy

Každý den by si člověk měl dát hrstku nějakých ořechů: kešu, vlašské, lískové, mandle a taktéž semena. Se zdravím mozku se však nejvíce spojují vlašské ořechy, které svým tvarem a vzhledem mozek i připomínají. Látky obsažené v ořeších snižují riziko rakoviny a chronické záněty. Přispívají k udržení kardiovaskulárního systému v dobrém stavu, což je spojeno s lepšími kognitivními funkcemi.

Další potraviny prospívající mozku

4. Kurkuma – neutralizuje volné radikály, zmírňuje oxidační stres

5. Zelenina obsahující vitamín K – tuřín, brokolice, hlávkový salát, zelí, kapusta

6. Káva – snižuje riziko deprese, zvyšuje bdělost, zlepšuje náladu (mimo to, že skvěle chutná i krásně voní)

7. Hořká čokoláda – je vynikajícím zdrojem flavanolů, polyfenolů, proantokyaninů a dalších antioxidantů. Účastníci, kteří jedli při tomto výzkumu vysokoprocentní čokoládu, měli lepší výsledky v pracovní paměti, vizuálně-prostorové paměti a organizaci a abstraktním uvažování.

8. Semena – lněná, slunečnicová a dýňová semínka jsou velmi silnou trojkou, která pozitivně ovlivňuje funkce a zdraví mozku.

Obrázek: pixabay