Zelí patří mezi velice zdravou a oblíbenou zeleninu. Dáváme si jej rádi jen tak, ovšem je také oblíbenou součástí různých salátů.
Nakládání je prastarým způsobem uchování zeleniny. Všechny prospěšné látky v ní zůstanou, či spíše přibydou, proto má snad každá země světa svůj způsob. Kvašením totiž vznikají přirozená probiotika a prebiotika, která pomáhají vylepšovat střevní mikroflóru, a tím vedou ke zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení pleti a celkovému vzrůstu energie.
Nakládaný salát z kvašeného zelí na zimu
Salát z nakládaného zelí je jedinečnou cestou, jak si vytvořit chutné a zdravé zimní zásoby. Kvašené zelí je nejen výborným zdrojem vitamínů a minerálů, ale, jak uvádíme výš, také obsahuje probiotika, která podporují zdraví střev a imunitní systém. Recept, který přinášíme, bude znamenat dostatek zásob na zimu, ale připravte se na to, že už v průběhu zimy zkrátka zmizí!
Ingredience:
- Bílé hlávkové zelí – 3 kg;
- Rajčata – 1,5 kg;
- Červená paprika – 1 kg;
- Mrkev – 1 kg;
- Cibule – 1 kg;
- Cukr krystal – 6 polévkových lžic;
- Sůl – 6 čajových lžiček;
- Slunečnicový olej – 100 ml;
- Ocet 70 % – ½ čajové lžičky.
Tento lahodný zelný salát si zamiloval i můj vybíravý manžel. Oběd už si bez něho nedokážeme představit
Postup:
- Rajčata nakrájejte na menší kousky a vložte je do velkého (cca osmilitrového) hrnce.
- Přidejte cukr a sůl, promíchejte a nechte odstát, dokud rajčata nezačnou pouštět šťávu.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na půlkolečka a papriku na tenké proužky.
- Přidejte k rajčatům a vše dobře promíchejte, dokud se nezačne tvořit šťáva.
- Zelí nakrouhejte na tenké proužky a přidejte do směsi.
- Přilijte slunečnicový olej a ocet a znovu vše promíchejte.
- Směs nechte 3 hodiny stát v teple, aby se chutě dobře propojily.
- Po třech hodinách znovu důkladně promíchejte, poté přendejte do čistých zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřete víčky.
- Sklenice vložte do velkého hrnce. Nemáte-li přímo zavařovací hrnec, položte na dno utěrku, aby sklenice nepraskly. Zalijte vodou až po „ramena“ sklenic a vařte na mírném plameni 30 minut.
- Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout překlopené dnem vzhůru. Uchovávejte je buď v lednici, nebo ve sklepě.
Napište komentář