Na zimu vždy zavařuji 20 sklenic tohoto lahodného zelného salátu. Primitivní recept mi předala babička

Sterilovaný zelný salát v zavřených sklenicích

Zelí patří mezi velice zdravou a oblíbenou zeleninu. Dáváme si jej rádi jen tak, ovšem je také oblíbenou součástí různých salátů.

Nakládání  je prastarým způsobem uchování zeleniny. Všechny prospěšné látky v ní zůstanou, či spíše přibydou, proto má snad každá země světa svůj způsob. Kvašením totiž vznikají přirozená probiotika a prebiotika, která pomáhají vylepšovat střevní mikroflóru, a tím vedou ke zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení pleti a celkovému vzrůstu energie.

Nakládaný salát z kvašeného zelí na zimu

Salát z nakládaného zelí je jedinečnou cestou, jak si vytvořit chutné a zdravé zimní zásoby. Kvašené zelí je nejen výborným zdrojem vitamínů a minerálů, ale, jak uvádíme výš, také obsahuje probiotika, která podporují zdraví střev a imunitní systém. Recept, který přinášíme, bude znamenat dostatek zásob na zimu, ale připravte se na to, že už v průběhu zimy zkrátka zmizí!

Ingredience:

  • Bílé hlávkové zelí – 3 kg;
  • Rajčata – 1,5 kg;
  • Červená paprika – 1 kg;
  • Mrkev – 1 kg;
  • Cibule – 1 kg;
  • Cukr krystal – 6 polévkových lžic;
  • Sůl – 6 čajových lžiček;
  • Slunečnicový olej – 100 ml;
  • Ocet 70 % – ½ čajové lžičky.
Zelný salát s okurkou na bílém talíři

Tento lahodný zelný salát si zamiloval i můj vybíravý manžel. Oběd už si bez něho nedokážeme představit

Sterilovaný zelný salát syrový vlevo ve sklenici vpravo celá mrkev

Postup:

  • Rajčata nakrájejte na menší kousky a vložte je do velkého (cca osmilitrového) hrnce.
  • Přidejte cukr a sůl, promíchejte a nechte odstát, dokud rajčata nezačnou pouštět šťávu.
  • Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na půlkolečka a papriku na tenké proužky.
  • Přidejte k rajčatům a vše dobře promíchejte, dokud se nezačne tvořit šťáva.
  • Zelí nakrouhejte na tenké proužky a přidejte do směsi.
  • Přilijte slunečnicový olej a ocet a znovu vše promíchejte.
  • Směs nechte 3 hodiny stát v teple, aby se chutě dobře propojily.
  • Po třech hodinách znovu důkladně promíchejte, poté přendejte do čistých zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřete víčky.
  • Sklenice vložte do velkého hrnce. Nemáte-li přímo zavařovací hrnec, položte na dno utěrku, aby sklenice nepraskly. Zalijte vodou až po „ramena“ sklenic a vařte na mírném plameni 30 minut.
  • Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout překlopené dnem vzhůru. Uchovávejte je buď v lednici, nebo ve sklepě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*