Pokud se chcete vyhnout každodenním nákupům, je nasnadě udělat si zásoby v mrazáku. Tam může patřit i maso. V případě, že se rozhodnete mražené potraviny spotřebovat a budete z nich chtít něco uvařit, je zapotřebí při rozmrazování postupovat určitým způsobem. Zvlášť u masa je to velice důležité. Ideální je samozřejmě vařit z masa čerstvého, ale ne vždy se to podaří.
Postup při rozmrazování masa
Aby mražené maso neztratilo chuť, je nutné jej před přípravou vyjmout z mrazáku a umístit ho do lednice 12 až 24 hodin před samotným vařením. V chladničce se totiž bude rozmrazovat pozvolna a bude zachovaná jeho šťavnatost.
Pokud byste snad maso rozmrazovali při pokojové teplotě, hrozí, že se v něm rozmnoží škodlivé bakterie. Také se vyvarujte rychlému rozmrazování masa v mikrovlnce.
Každý druh masa vyžaduje něco jiného
Přístup k masu, co se týká rozmrazování a uchovávání v lednici se liší i podle jeho druhu. Hovězí maso je možné po částečném rozmrazení opět zamrazit. Zvlášť to platí u hovězích steaků. V mrazáku vydrží tento typ masa až jeden rok, aniž by to ovlivnilo jeho chuť. V případě, že rozmrazujete v lednici hovězí maso mleté, měli byste ho zpracovat nejdéle do tří dnů.
Pakliže koupíte kuře a nebudete jej vařit v příštích dvou dnech, zamrazte jej. Kuřecí maso v mrazáku taktéž vydrží po dobu jednoho roku.
Vepřové maso je na ztrátu chuti po následném zamrazení nejchoulostivější. Rovněž v mrazáku vydrží nejdéle dva měsíce, aniž by byla jeho kvalita a šťavnatost ovlivněna. V tomto případě tedy bude nejlepší, když vařit budete z čerstvého vepřového masa.
Další tipy na rozmrazování masa
V momentu, kdy přeci jen potřebujete rozmrazování masa urychlit a necháváte jej mimo lednici, vložte mražený produkt do mísy se studenou vodou, kterou po několika hodinách pro jistotu obměňujte. Tímto způsobem zabráníte růstu bakterií. Metoda rozmrazování v míse se studenou vodou má i své vědecké podložení ve Švédsku. Odborníci se v mnoha ohledech také shodují na tom, že rozmrazování v lednici vhodné příliš není, jelikož trvá delší dobu, a tak vznikne větší riziko bakteriálního růstu.
Pokud rozmrazujete například ryby, namočte je rovněž do studené vody, avšak rybám postačí k rozmrazení jen pár hodin. Mnoho druhů lze totiž připravovat na pánvi i na půl zamrazené. Zachová se tak i jejich šťavnatost.
Fotografie: Depositphotos