Úklízečka prozradila tajemství, jak efektivně a bez nervů umýt okna a sporák

Fotografie: Freepik

Pravidelný úklid je součástí života všech lidí. Udržujeme jím čisté a zdravé prostředí v domácnosti. Nyní se však zaměříme na dvě místa v interiéru, a to jsou okna a také sporák. Jak je co nejefektivněji a nejlevněji vyčistit? To vám poradíme níže. Inspirujte se.

Jednoduché, a přitom účinné mytí oken

Používáte na okna drahé čistící prostředky? Pak už nemusíte. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Na roztok k mytí oken použijte jedno víčko obyčejné aviváže, kterou používáte během praní prádla a smíchejte ji se čtyřmi víčky vody.

V roztoku pak namočte jednoduše hadřík a okna otřete. Následně si do ruky vezměte suchý hadřík z mikrovlákna a navlhčený povrch zcela vysušte a vyleštěte. Aviváž zabrání tomu, aby se na okno zachytávaly další prachové částice a tím jej udrží déle čisté.

Fotografie: Freepik

Praktické a levné čistění sporáku a rzi na nádobí

Uplývá vám snad na sporáku nevzhledná rez, nebo se s ní potýkáte na různých druzích nádobí? Pak pomůže směs z těchto ingrediencí:

  • 300 mililitr octa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 malá lžička oleje
  • ochranné pracovní rukavice

Čistící směs připravíte tak, že si do malého hrnce nejprve nalijete ocet, pak přidáte kukuřičný škrob a dáte vařit na sporák. Během varu neustále hmotu míchejte. Až se konzistence bude podobat gelu, sporák vypněte a směs nechte vychladnout. Následně ji zřeďte trochou oleje a aplikujte štětcem na zarezlé oblasti na sporáku, nebo na nádobí.

Fotografie: Freepik

Nechte působit asi 24 hodin. Druhý den si vezměte k ruce špachtli a pomocí ní rez jednoduše odstraňte. V případě potřeby aplikaci několikrát za sebou opakujte. Budete žasnout, jak tento levný čistící prostředek funguje.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]