Přírodní prostředky, které pomohou proti otokům a bolestem kloubů

Fotografie: Freepik

Přírodní prostředky na léčbu bolavých kloubů používaly s oblibou zejména naše prababičky a babičky. Následující rady jsou tedy lety osvědčené a mohou se stát dokonalou doplňkovou terapií, která vás brzy zase postaví na nohy. Zbavíte se tak nejen bolestí, ale i případných otoků.

Recept na hořčicový zábal

Jako první můžete na oteklé a bolavé klouby zkusit zábal, který se skládá z:

  • jedné lžičky sody
  • jedné lžičky medu
  • jedné lžičky hořčice

Výslednou pastu naneste na inkriminované místo na těle, omotejte gázou, šátkem a nechte ideálně působit přes noc. Vhodná je tato metoda také pro sportovce, kteří mají klouby a svaly namáhané mnohem častěji než ostatní.

Fotografie: Pixabay

Pomohou i zelné listy a brambory s vodkou

Velmi efektivní se zdá i varianta se zelnými listy. Ty mírně poválejte válečkem nebo promněte mezi prsty, abyste uvolnili šťávu. Pak listy zelí poklaďte na bolavé klouby (kolena, kotníky, zápěstí apod.) a omotejte pečlivě šátkem. Nechte působit opět přes noc a pak zelí sejměte a léčenou oblast opláchněte. Vyzkoušet lze i brambory v kombinaci s vodkou.

Do středně velké mísy si nastrouhejte oloupané brambory a promíchejte je s menším množstvím vodky. Hmotu rovnoměrně naneste na bolavé místo na těle, omotejte důkladně gázou nebo teplejším šátkem a nechte působit alespoň 7 až 8 hodin (nejlépe přes noc).

Fotografie: Pixabay

Zázračné účinky sýru i lněného oleje

Mezi babskými radami také najdeme obklad z čerstvého sýra. Ten naneste na gázu a omotejte bolestivé místo ještě teplým šátkem nebo šálou. Nechte působit několik hodin. Skvělým prostředkem k eliminaci kloubních bolestí je i lněný olej.

Ten zároveň pokožku i příjemně zvláční. Malé množství oleje zahřejte v rendlíku, namočte do něj kapesník, nebo gázu a přikládejte na bolavé zápěstí, loket, rameno, koleno či kotník.

Fotografie: Pixabay

Vyzkoušet můžete i obyčejné zahřívání a masáž

Velmi prospěšné jsou na bolavé klouby i zahřívací zábaly. Postačí vám k tomu termo polštářek, který zahřejete v mikrovlnné troubě, nebo na topení a přiložíte na tělo. Zejména při chronických kloubních onemocněních je tato metoda účinná.

Pokud doma nemáte žádný takový polštářek, můžete si ho snadno vyrobit ze zrníček rýže nebo pohanky a starého povlaku. A v neposlední řadě požádejte partnera nebo někoho z rodiny, aby vás namasíroval v oblasti bolavého ramene například. To zlepší prokrvení a následně i regeneraci tkáně.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]