Letní sezóna přímo volá po vytažení grilu a zahájení společných setkání s rodinou a přáteli. A na to je třeba připravit i gril, aby jídlo z něj chutnalo opravdu dobře.
Grilování si oblíbilo mnoho lidí. Spojení dobrého jídla a popovídání s přáteli za letních večerů se i u nás stalo již tradicí. Horší časy však nastanou, když je potřeba po grilování uklidit. A to se především týká grilu, který je zanesený odolnými mastnými usazeninami. S těmi si však můžete poradit jednoduše a bez zbytečné chemie.
Domácí prostředky
I když se zdá, že kupované čističe grilu jsou účinnější, než domácí prostředky, často tomu tak není. Jedná se o agresivní chemii, ale ani tak se nevyhnete dalšímu drhnutí. Vzhledem k tomu, že na grilu připravujeme jídlo je lepší se takovým čističům vyhnout a případně je používat jenom na čištění těch částí grilu, které nepřichází do styku s jídlem.
V domácnosti totiž všichni máme velmi účinné a přírodní čističe, které si s připáleným grilem poradí stejně dobře. Prvním z nich je bílý ocet, tedy ocet kvasný lihový 10%. Rozpouští mastnotu, minerální usazeniny, spáleninu a další nečistoty. Smíchejte ho půl na půl s vodou a dejte do rozprašovače. Celý gril touto směsí postříkejte a nechte 10 minut působit. Poté si vezměte kuličku z alobalu a gril vydrhněte.
Horká pára
Pokud máte zavírací gril, výrazně si pomůžete, pokud ho před čištěním napaříte horkou párou. Nalijte do vysokého pekáčku horkou vodu a položte ho na rošt grilu. Gril uzavřete a nechte pár minut napařovat. Teprve potom se vrhněte na čištění, pára změkčí připečené usazeniny a vše půjde dolů o dost lépe. Máte-li parní čistič, pak ho můžete použít i na gril.
Cibule nebo citróny jsou další skvělou volbou. Vše co je kyselé totiž pomáhá rozpouštět usazeniny. Gril před čištěním nahřejte. Citróny rozkrojte na půl a vydrhněte s nimi tyčky roštu. Silné připáleniny můžete posypat kuchyňskou solí. Sůl však použijte jen na silné usazeniny a ne přímo na povrch roštu, mohla by poškodit svrchní část kovu.
Silný čistič ve spreji získáte i pokud k bílému octu přimícháte jedlou sodu. Jeden díl sody, jeden díl bílého octa a jeden díl vody. Nechte na grilu působit 30 minut a vyčistěte kartáčkem na grily nebo alobalovou fólií. Pokud chcete rošt ochránit proti rezivění, tak ho po vyčištění potřete avokádovým olejem nebo podobným. Olej ochrání kov před vlhkosti a rošt nebude rezivět.
Zdroj: TasteOfHome
Napište komentář