Mnoho hospodyněk jistě ocení skvělý trik při pečení a smažení vajec, masa, zeleniny či jiných surovin. Díky němu ušetříte mnoho času. Stačí do pánve vložit papír na pečení a nebudete muset pánev omývat. Kromě jiného bude pokrm o něco zdravější, protože použijete minimum oleje.
Jak postupovat při použití pergamenového papíru?
Až budete příště chystat k snídani volské oko se slaninou, utrhněte si kousek papíru na pečení, ohněte jeho okraje a vytvořte z něj jakousi misku. Nyní na papír kápněte trochu oleje a rozprostřete po celé ploše. Pokrm se usmaží rovnoměrně a zcela bez připalování. Nakonec jen použitý pergamenový papír vyhodíte a nemusíte si dělat těžkou hlavu s mytím zanesené a připálené pánve.
Další způsoby, jak použít papír na pečení
Výše uvedený tip není zdaleka jediným svého druhu. Papír na pečení lze využít i v mnoha jiných směrech. Jak konkrétně?
- Jako ochrana pokrmu při ohřívání v mikrovlnce: pokud doma nevlastníte ochranný poklop do mikrovlnné trouby, můžete jej snadno nahradit kouskem pečícího papíru.
- K očistě připálené žehličky: nevíte si rady s připáleninami na žehlící ploše? Pak položte na prkno kousek pergamenu (voskovou stranou navrch), posypte jej kuchyňskou solí a párkrát nahřátou žehličkou přes tuto vrstvu přejeďte. Přiškvařené částice se uchytí na soli a vy budete mít po starostech. Nakonec stačí dočistit hadříkem.
- Jako efektní a ekologický balící papír: chcete blízkého obdarovat a nemáte po ruce zdobný balící papír? Zkuste tedy použít pergamen. Když jej ještě trochu pomačkáte, získáte originální a ekologicky vyhlížející obal pro svůj dárek.
- Jako obal na potraviny: pergamen můžete vcelku snadno použít i na kousky šunky, sýru, nebo na zeleninu. Díky němu tyto suroviny v chladničce neoschnou.
Jak správně použít papír na pečení?
Pokud jste milovníci pečení nejrůznějších dobrot v troubě, jistě se bez papíru na pečení neobejdete. Jeho použití má však jistá specifika. Aby se okraje nepřipalovaly, je dobré před plech před vložením pergamenu navlhčit vodou. Lépe tak přilne a udrží stabilní teplotu. A v neposlední řadě nemusíte být vysloveně puntičkáři při samotném zahlazování papíru na pečení. Praktičtější bude, když ho před vložením do pekáčku zmačkáte v ruce. Bude se vám podstatně líp tvarovat.