S problémy při vaření se nepotýkají jen kulinářští začátečníci, ale i ostřílení profíci. Aby se vaše počínání v kuchyni obešlo bez větších komplikací, připravili jsme si pro vás výčet těch nejpraktičtějších rad. Ty vám dozajista usnadní zhotovení jakéhokoliv pokrmu.
Nechte se inspirovat následujícími radami pro začínající i pokročilé kuchaře
Aby se vaše vaření nestalo spíš noční můrou, můžete si jej usnadnit praktickými vychytávkami:
- Pokud se bojíte, že z hrnce přeteče voda nebo omáčka při vaření surovin, položte na jeho hranu dřevěnou vařečku.
- Milujete tekutý med, ale dokáže váš rozčílit, když jsou nádoby od něj olepené? Pak je z vnějšku přetřete trochou oleje a med nebude mít šanci.
- Jde vám hůře oloupat pomeranč, nebo citron? Zkuste tedy ovoce umístit do mikrovlnné trouby na dvacet sekund a pak ho vyjměte. Po této „proceduře“ půjde slupka krásně dolu.
- Máte problémy pokrájet mozzarellu, protože je příliš měkká? Zabalte ji do potravinové fólie, umístěte na půl hodiny do mrazáku a pak vyndejte. Ztuhne a plátky z ní budou perfektní.
- Vaříte pokrm, v kterém potřebujete podmáslí a nemáte ho zrovna po ruce? Můžete si snadno vyrobit náhražku! Smíchejte lžíci octa s mlékem a je to.
- Ohříváte hustou omáčku či zeleninou směs a ta má tendenci se připalovat ke dnu hrnce? Zkuste do nádoby přidat kostku ledu. Ta tomuto procesu zabrání.
- Zbyl vám bylinný, ovocný, nebo černý čaj? Nevylévejte ho, lze z něj totiž vyrobit ledové kostky do limonády nebo do ledového čaje. Získáte tak skvělé letní osvěžení.
Jaké další kulinářské rady je možné vyzkoušet?
Občas se může stát, že nakrojíte jablko, a to zhnědne na dužině. Tomu snadno zabráníte, když oblast potřete citronovou šťávou. Hospodyňky se mohou potýkat i s komplikovaným loupáním vařených brambor.
Slupka půjde dolu jako po másle, když zeleninu ihned po uvaření vložíte do mísy s kostkami ledu. Pakliže jste zaneprázdnění a ohříváte si předem připravené jídlo v mikrovlnce, může dojít k jeho vysychání při ohřevu. Tomu zabráníte, když do spotřebiče s pokrmem umístíte malou sklenici vody.