Vynikající jablečný koláč podle receptu od babičky je u nás tak oblíbený, že dělám rovnou 2 najednou

Jablečný koláč

Příprava dezertů není nijak náročná, jen málokdo v ní je ale takový přeborník jako babičky. Právě od nich se můžeme učit a používat osvědčené a léty prověřené recepty.

Koláč neodmyslitelně patří na nedělní stůl, obzvláště pokud se chystáte na návštěvu k babičce. Právě pro ty je příprava koláčů a sladkého pohoštění typická, pokud dokáží vhodně zkombinovat vláčné těsto a úrodu ze zahrádky, je úspěch zaručen. Jedním takovým důkazem je lahodný koláč, který si připravíme z domácích jablek.

Ingredience potřebné na přípravu babiččina jablečného koláče

  • 2 kilogramy jablek
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 250 gramů másla
  • 4 středně velká vejce
  • 1 hrnek cukru
  • prášek na pečení
  • vanilkový cukr
  • 1 citrón
  • sůl
šlehaný dezert

Nadýchaný sněhový koláč zaručeně nadchne každého hosta. Dělám ho při každé sešlosti, když nestíhám

Vláčné těsto hotové za pár minut

V hluboké míse si smícháme prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli. Vše promícháme metličkou a do směsi přidáme na kousky nakrájené máslo. Za pomoci rukou si připravíme suchou a jemnou strouhanku. K té následně přidáme vejce, díky kterým nám vznikne jemné a hutné těsto. Jako poslední těsto doplníme o kůru z citronu, kterou nastrouháme najemno.

čokoládový dezert

Tento nadýchaný a krémový dort doslova chutná lépe než Kinder čokoláda. Manžel ho chce každý týden

Jablečný koláč

Vrstva jablek dodá koláči potřebnou vláčnost

Do těsta zamícháme také cukr a hotovou hmotu zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice. V čase, který nám zde vznikl, si oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců. Jedno po druhém nastrouháme na hrubém struhadle, následně je přendáme na pánev a přidáme k nim cukr, skořici a vanilkový cukr. Jablka orestujeme na středním plamenu a to do doby, dokud nepustí šťávu. Poté počkáme, až se tekutina opět odpaří.

Jablečný koláč

Připravené ingredience jednoduše zkompletujeme

Nyní si k ruce vezmeme odložené těsto, které rozdělíme na třetiny. Každý díl vyválíme tak, aby svým tvarem odpovídal připravené formě. Její samotné dno vyložíme pečicím papírem, na který položíme plát těsta. Ten pokryjeme polovinou připravené náplně, položíme druhé těsto a zbytek náplně. Poslední kousek těsta si nakrájíme na tenké plátky, ze kterých následně uděláme mřížku. Připravený koláč pečeme v troubě na 180 stupňů po dobu 50 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*