Odborníci přišli s novým zjištěním. Riziko nákazy koronavirem můžete snížit pravidelným čištěním chrupu

Fotografie: Freepik

Řada vědců stále zkoumá, jak co nejvíce snížit riziko nákazy koronavirem. Mezi základní opatření nyní patří nošení roušky, sociální distanc a také častější mytí rukou teplou vodou a mýdlem (případně dezinfekce). Lékaři však přišli nedávno se zajímavým zjištěním, které má rovněž eliminovat možnost nákazy nemocí covid-19. Je to standardní čištění chrupu.

Čisté zuby a pevné zdraví

Pravidelná hygiena dutiny ústní je podstatná z mnoha důvodů. Primárně udržuje zuby a dásně zdravé, což je nutné pro příjem kvalitní stravy. Kromě jiného je možné předcházet důkladnou očistou chrupu i mnoha nemocím, zejména pak těm kardiovaskulárním. K tomuto výčtu pozitiv, které čištění zubů přináší, se může nyní řadit také snížené riziko vzniku nemoci covid-19.

Fotografie: Freepik

Antibakteriální složení zubní pasty

Vědečtí pracovníci tvrdí, že čištění chrupu je vhodné především poté, když přijdete z práce domů a mezitím jste přišli do kontaktu s ostatními lidmi například v městské hromadné dopravě, nebo právě v zaměstnání. I přes roušku totiž existuje jisté riziko vdechnutí kapének, které mohou být nositeli viru SARS-CoV-2.

Důkladnou hygienou dutiny ústní můžete výrazně zabránit proniknutí viru do organismu. To je způsobené tím, že zubní pasty mají antibakteriální účinek, který přetrvává od vyčištění zubů zhruba 3 až 5 hodin. Lékaři rovněž doporučují, aby očista chrupu trvala minimálně čtyři minuty. Tak se stane skutečně efektivní.

Fotografie: Freepi

Nelze podceňovat základní opatření

I když se může zdát hygiena dutiny ústní jako účinná prevence proniknutí infekce do těla, nemělo by se samozřejmě zapomínat na již zmíněné nošení kvalitních roušek, rozestupy alespoň dva metry a také mytí rukou.

Někteří vědci dokonce radí si po příchodu ze zaměstnání omývat obličej, často místnosti bytu větrat a také dodržovat pravidelný pitný režim. A co je hlavní, důležité je udržovat se fyzicky i duševně v kondici, například sportem, procházkami, kvalitním jídelníčkem i pravidelným kontaktem s rodinou i přáteli (i kdyby jen telefonicky).

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]