I když česnek často nepatří mezi zeleninu nejoblíbenější, zcela jistě je ale jednou z nejzdravějších. Obsahuje obrovské množství nejrůznějších zdraví prospěšných látek, díky kterým může našemu organismu pomoci s velkým množstvím zdravotních problémů. Dnes vám přinášíme dva jednoduché recepty, jak můžete česnek konzumovat, a vašemu organismus tak pomoci od potíží či vzniku těchto potíží účinně zabránit.
Účinná pomoc od mnoha nepříjemných zdravotních problémů
Mnohé studie prokázaly pozitivní účinky pravidelné konzumace česneku především v souvislosti s nejrůznějšími kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, aterosklerózou či cukrovkou. Kromě toho pozitivně česnek působí příznivě také na náš imunitní systém, což ho činí skvělým prostředkem v boji s nachlazením a chřipkou. Pomáhá ale rovněž při kousnutí hmyzem či problémech s trávicí soustavou a zažíváním.
Česnek s medem
Pro zachování co největšího množství léčivých účinků česneku je nejvhodnější jeho konzumace v syrovém stavu. Účinná složka česneku, která se nazývá alicin, se totiž uvolňuje poté, co se naruší jeho struktura například rozdrcením či rozkousnutím. Pokud chcete získat ještě účinnější přírodní lék, než je samotný česnek, doporučuje se jeho kombinace s medem.
Med navíc pomůže mnoha lidem oprostit se od výrazné a štiplavé chuti syrového česneku. Zkuste každé ráno na lačný žaludek zkonzumovat dva až tři stroužky syrového česneku společně s jednou polévkovou lžící medu. Pravidelná konzumace těchto dvou superpotravin přinese vašemu tělu velké množství pozitivních účinků, které na sobě pocítíte již přibližně za týden od začátku jejich užívání.
Česnekový sirup
Dalším možností, jak česnek konzumovat, je vytvoření speciálního sirupu. Na jeho přípravu budete potřebovat pět stroužků česneku, jednu polévkovou lžíci čerstvého zázvoru, dvě chilli papričky, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a jablečný ocet.
Postup přípravy sirupu je velmi jednoduchý, stačí česnek společně s chilli papričkami vložit do přibližně tři sta padesát mililitrů velké sklenice a následně přidat zázvor, citronovou šťávu a jablečný ocet. Sklenici uzavřete, nechte jeden den odležet a následně konzumujte dvě čajové lžičky denně. Uvidíte, že i v době chřipkové či jiné epidemie zůstanete zdraví, neboť tento sirup výrazně posiluje náš přirozený imunitní systém.
Fotografie: Pixabay