Vitamín D je nezbytný pro zdraví našich kostí, zubů i správné fungování imunitního systému. Ve velké míře jej získáváme ze slunce, ale pokud je zima nebo nežijeme zrovna ve slunné oblasti, musíme sáhnout k jiným zdrojům.
Existují i potraviny, které nám ho mohou tento vitamín denně poskytnout. Zejména v zimním období je dobré zvýšit jejich konzumaci, aby nám vitamín D nechyběl a nemuseli jsem řešit zdravotní problémy.
Vitamín D je jedním z takzvaných vitamínů rozpustných v tucích. Může být produkován pokožkou, když je vystavena slunečnímu záření, nebo může pocházet z naší stravy. Podle nedávných statistik trpí většina Evropanů dlouhodobým nedostatkem vitamínu D.
Jaká je role vitamínu D?
Vitamín D hraje v těle zásadní roli a pomáhá posilovat imunitní systém. Jednou z jeho hlavních funkcí je zvyšování hladiny fosforu a vápníku v krvi. To pak přispívá k mineralizaci tkání, zejména zubů, chrupavek a kostí, ke korekci přenosu nervů, k dobré koagulaci a podpoře svalové kontrakce.
U dětí je vitamín D považován za nezbytný pro dobrý růst kostí, zatímco u starších lidí dostatečný příjem „déčka“ omezuje riziko osteoporózy. Hraje také roli v regulaci našich hormonů a podílí se na aktivitě a diferenciaci buněk imunitního systému.
Co se stane, když jej není dostatek?
Mezi nejčastější příznaky patří poruchy kostí nebo svalové poruchy. Dále hrozí zejména záchvaty či snížení svalového tonusu. V případě sedavého životního stylu nebo omezené fyzické aktivity roste také riziko zlomenin. Je dokázané, že nedostatek vitamínu D může také vést k anémii.
Kolik vitaminu D bychom měli denně konzumovat?
Ideální referenční hodnota je 15 mikrogramů/den pro dospělé. Je to však jakási minimální dávka, kterou bychom měli každý den doplnit, ale u některých skupin obyvatel může být potřeba vitamínu D vyšší.
Potraviny bohaté na vitamín D
Mezi na patří zejména:
- Vaječný žloutek
- Některé odrůdy hub
- Mastné ryby, zejména losos, sardinky, sledě a makrely
- Hořká čokoláda
- Margaríny a máslo
- Mléčné výrobky obohacené o vitamin D
Kromě toho je také důležité měnit stravu tak, aby byla vyvážená po celý rok. Ideální je týdenní spotřeba dvou porcí ryb. Čím jsme starší, tím je pro tělo obtížnější syntetizovat a absorbovat vitamin D.
Riziko existuje také u kojenců, novorozenců a postmenopauzálních nebo těhotných žen, jejichž hormonální změny mohou vyvolat demineralizaci kostí. A konečně, pozor by si měli dávat i vegani, u kterých je riziko nedostatku vitamínu D dáno typem konzumované stravy.