Nejúčinnější přírodní zdroj vitamínu C, který běžně vyhazujeme do koše

Fotografie: PxHere

Citron je sám o sobě velice zdravý. Obsahuje především vysoké množství vitamínu C, který dokonale posílí váš imunitní systém. Mnoho lidí však po použití tohoto ovoce vyhazuje kůru. A to je ohromná škoda. Ta totiž obsahuje rovněž mnoho příznivých látek.

Jak co nejlépe uchovat citronovou kůru?

Aby kůra z citronů zůstala stále čerstvá, postupujte při jejím uskladnění následovně: nejprve ji řádně omyjte vodou, a pak ji vložte do mikrotenových sáčků. Takto ji nakonec uložte v mrazáku. Zde vydrží dlouhou dobu až do té chvíle, než ji budete chtít použít do limonád, na marinování masa, nebo k dochucení smoothie a salátů.

Lepší je v tomto případě používat kůru z bio citronů, která není chemicky ošetřená. Jedním z dalších způsobů, jak uchovat citronovou slupku, je vložit ji s trochou vody do tvořítka na led. Tím si vytvoříte kostky třeba do již zmíněné limonády.

Fotografie: PxHere

Jaké zdravotní přínosy má citronová slupka?

Některé studie dokonce přišly se zjištěním, že kůra z citronů působí příznivě na zdraví kostí a kloubů. Proto by ji měli konzumovat především ti jedinci, kteří se léčí s revmatoidní artritidou.

Další blahodárný vliv má slupka z citronu na cholesterol v krvi. Účinně jej totiž reguluje. Rovněž podpoří i zdraví dutiny ústní díky antibakteriálním vlastnostem. Konzumovat je vhodné citronovou kůru i v případě, že máte střední problémy a zhoršené trávení.

Fotografie: Unsplash

Další skvělé účinky citronové kůry

Pokud zrovna procházíte chřipkou či nachlazením, je vhodné konzumovat i kůru z citronu. Sáhnout můžete třeba po citronech, které jsou nakládané. Ty se dají jíst prakticky celé a slupka je díky nálevu měkká.

Kůrou z citronu je možné ošetřovat i problematickou kůži, jako je aknózní pleť nebo kožní infekce. Díky vitamínu C a antibakteriálním účinkům dokáže citronová slupka doslova zázraky.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]