Česnek není jen základní ingrediencí pro přípravu jídel, ale má mnoho zdravotních účinků a nezastupitelnou roli v lidovém léčitelství. Česnek je totiž známý svými protizánětlivými, antiseptickými, antivirovými nebo imunomodulačními účinky.
Jak jej užívat, abyste docílili pročištění cév, snížili cholesterol, a navíc posílili imunitu, což se bude hodit v době vrcholící pandemie koronaviru?
Česnek posílí imunitu
Česnek je podle odborníků i léčitelů cenným, a hlavně přírodním, spojencem v boji s infekčními chorobami, onemocněními horních cest dýchacích, napomáhá předcházet chřipce, nachlazení nebo kašli, protože obsahuje alicin, který se vyznačuje protivirovými a antibakteriálními účinky.
Podle Dr. Francka Senningera, známého francouzského lékaře píšícího pro Madame Figaro, je česnek nejdokonalejším bojovníkem s různými patogeny a má také protiplísňové účinky, může pomoci s akné nebo zbavit bradavic. Česnek má významný přínos v boji s cholesterolem a kornatění cév, dokáže napomoci hojení ran.
Levný a silný antioxidant
Pro své účinky je dobré přidat česnek do jídelníčku v největší možné míře, protože je silným antioxidantem, nadto velmi levným oproti mediálně propagovaným přípravkům z lékárny, které jsou kromě toho plné chemikálií.
Antioxidační vlastnosti česneku jsou zároveň potvrzeny mnoha vědeckými studiemi. Podle Dr. Senningera konzumace čerstvého česneku napomáhá bojovat proti volným radikálům, což jsou činitelé odpovědní za předčasné stárnutí i vznik rakovinného bujení v buňkách.
Česnek napomáhá také trávení
Dr. Senninger zmiňuje ještě další a méně známé účinky česneku, především jeho vliv na trávení a střevní peristaltiku, proto by jej měli užívat také pacienti s trávicími obtížemi. Česnek napomáhá snížení nadýmání pro vysoký obsah vlákniny, k tomu likviduje přemnožené střevní bakterie a plísně, čímž ozdravuje střevní mikroflóru. Česnek zvyšuje chuť k jídlu a produkci žluči, je proto vhodný i při zánětech slinivky a zbavuje pacienty křečí a bolestí.
Česnek snižuje krevní tlak a cholesterol
Velký potenciál spatřují vědci v česneku u pacientů s hypertenzí a vysokou hladinou špatného cholesterolu v krvi. Dva stroužky česneku denně snižují krevní tlak asi o 10 %, čímž se snižuje riziko infarktu o 3 % a cévních mozkových příhod o 9 %. Umožňuje také snížit množství tuku v těle, odstraňuje jej dokonce z cév a zabraňuje kornatění tepen. Na čištění krve od tuků dobře funguje infuze z česneku.
Jak připravit česnekový nálev
Na tento starodávný recept nedali naši předci dopustit, přitom budete potřebovat pouze:
- hrnek vody,
- stroužek čerstvého česneku.
Ohřejte vodu z hrnku v hrnci a přiveďte k varu, mezitím oloupejte stroužek česneku a prolisujte jej a přidejte do horké vody. Nechte louhovat a pijte 2-3 hrnky směsi každý den s odstupem asi 5 hodin. Česnekový čaj můžete dochutit citronem nebo dosladit medem. Citron ještě znásobí účinek česneku, podle vědecké studie Isfahan Cardiovascular Research Center vede ke zlepšení hladiny lipidů především u pacientů s hyperlipidemií.
Další méně známé účinky česneku
Česnek má také další účinky na zdraví, o kterých možná nevíte. Které to jsou a proč byste měli pít česnekový čaj o to raději? Česnek:
- ředí krev, proto by jej neměli užívat lidé s léky na ředění krve nebo po operačních výkonech;
- podporuje růst nehtů a vlasů;
- zklidňuje svědivou vyrážku, léčí boláky po kousnutí hmyzem;
- zabírá na bradavice a kuří oka;
- odstraňuje únavu a úzkost, funguje jako přírodní afrodiziakum;
- reguluje tvorbu tukových buněk a napomáhá hubnutí;
- zpomaluje stárnutí.