Odborníci ukázali na potraviny s vysokým obsahem vitaminu D, které pomáhají v boji proti Covid-19

Fotografie: Freepik

V rámci několika studií vyšlo najevo, že silný imunitní systém je dobrým předpokladem pro bezproblémové zvládnutí nemoci COVID-19. Jenže správně fungující přirozená obranyschopnost je velmi složitý stroj, který vyžaduje přísun nejrůznějších vitamínů a minerálních látek.

Pro boj s koronavirem se jeví jako velmi účinný právě vitamín D. V jakých potravinách se nachází a proč představuje důležitou součást prevence?

Proč je vitamín D důležitý?

Otázka, jestli vitamín D dokáže chránit před koronavirem, může být velmi složitá. Hlavní důvody pro dostatečný příjem tohoto vitamínu však spočívají v tom, že dochází k posílení imunitního systému. Ten díky tomu dokáže jasně plnit všechny potřebné úkoly a nabídne odpovídající reakci na nežádoucí patogen například v podobě viru.

Fotografie: Freepik

Příjem ze slunce během zimních měsíců nestačí

Běžně se vitamín D vytváří ve vrstvách kůže, kde dochází k jeho syntéze po pohlcení UV záření. Z toho důvodu je pobyt venku na čerstvém vzduchu a na slunci v přiměřeném množství skutečně zdravý.

Jenže v zimě, kdy je neustále zataženo, může být problém získat dostatek slunečního záření pro splnění nároků na dostatečný přísun vitamínu D. A právě tehdy nastupují nejrůznější doplňky stravy, ale především vhodně zvolené potraviny.

Pozor na předávkování

Protože je vitamín D rozpustný v tucích, hrozí riziko příliš velkého příjmu a předávkování. S pomocí běžné stravy toho jen těžko dosáhnete, ale rizikové mohou být doplňky stravy. Vždy se tak snažte dodržovat doporučené dávkování a nepřekračujte ho.

Potraviny s obsahem vitamínu D

Nejlepší variantou kromě slunečního záření, kterého je během zimních měsíců stejně nedostatek, je doplňování vitamínu D s pomocí vyvážené jídelníčku.

Obzvlášť se vyplatí zaměřit se na tyto potraviny, protože jsou přirozeným zdrojem právě tohoto důležitého vitamínu a pomohou s překonáním nedostatku.

  • Tučné ryby – sardinky, makrely, sledi, tuňák, losos. Všechny tyto ryby jsou skvělým zdrojem vitamínu D a to téměř v jakékoliv tepelné úpravě. Určitě je tak během zimního období nezapomeňte zařadit do jídelníčku.
  • Telecí játra – spíše jde o zajímavost, protože tato potravina se hůře shání. Jde však do důležitý zdroj vitamínu D či železa.
  • Houby – dalším zdrojem vitamínu D jsou právě houby.
  • Tmavá čokoláda – v kvalitní hořké čokoládě najdete pořádný zdroj vitamínu D.
  • Vejce – tato běžná a cenově dostupná potravina obsahuje zdroj vitamínu D, takže se nebojte vejce přidávat do každodenního jídelníčku.
Fotografie: Pixabay

Pro nejlepší výsledky se vyplatí jednotlivé zdroje z potravin volně kombinovat. Pomůže vám to s příjmem dalších živin a především se nebudete u svého jídelníčku nudit. Nezapomínejte také na důležité porce ovoce a zeleniny, které také patří do zdravého životního stylu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]