Koho by napadlo, že i ze starého chleba se dá vytvořit lahodná pochoutka. Často se uchylujeme k tomu, že pokud najdeme tvrdý chléb, vyhodíme jej. To je ale velká chyba.
Tvrdý chleba se výborně hodí například do polévky a to ve formě krutonu. To ale není jediná možnost, jak jej můžeme v kuchyni během vaření využít. I z tvrdého chleba můžeme vytvořit lahodný pokrm, například se dá využít jako těsto a s jeho pomocí můžeme během chvíle na stůl naservírovat originální a lahodnou pizzu.
Ingredience potřebné na přípravu pizzy z chleba:
- starý chléb (asi půl bochníku)
- 2 vejce
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- 1,5 sklenice mléka
- bylinky, koření a sůl podle chuti
- 100 gramů tvrdého sýra
- kousek másla
Do receptu využijeme chleba i s kůrkou
Chleba, který máme pro recept připravený, nalámeme na malé kousky. Umístíme jej do misky a odložíme stranou. V druhé misce si smícháme vejce, mléko, rostlinný olej, koření a sůl. Přidat můžeme také oblíbené bylinky. Připravený sýr si nastrouháme na jemném struhadle a polovinu přidáme do misky s ostatními ingrediencemi. Vše pečlivě promícháme.
Odložený chleba smícháme s vaječnou směsí
Jakmile nám vznikne jednotná hmota, nalijeme ji do misky s chlebem a necháme chvíli bez povšimnutí. Během této chvíle by nám chleba měl nasáknout tekutinu a stát se měkčím. Mnohem lépe se nám s ním bude pracovat a snadno tak vytvoříme výsledný pokrm. Mezitím si vezmeme do ruky pánev, kterou vymažeme malým kouskem másla a umístíme na plotnu. Tu nastavíme na nízkou teplotu a pánev rozehřejeme.
Sestra mi ukázala, jak mám správně zapéct ty nejlepší obložené sendviče. Jsou vhodné pro každou příležitost
Z chleba si vytvoříme překvapivě lahodnou pizzu
Na pánvičku umístíme vzniklé chlebové těsto, rozprostřeme jej rovnoměrně a mírně zatlačíme. Pánvičku přikryjeme pokličkou a těsto pečeme po dobu 8 – 10 minut. Jakmile nám chytne zlatavou barvu, jednoduše jej otočíme a jeho druhou stranu posypeme zbytkem sýra. Pánvičku opět přiklopíme pokličkou a pečeme dalších 8 – 10 minut. Na chléb můžeme přidat také rajčatovou omáčku a další ingredience, které obvykle nacházíme na pizze.
Napište komentář